Wednesday, March 13, 2013

batok berkahak


assalamualaikum
autopublish

malam isnin lepas
bila bb sitter bg tau, emir mcm bernafas sangkut2
ada bunyi cikit
so terus call daddy
daddy try rojer kwn2 dia.. mana clinic yg OK
 terus bawak emir g check

nebulizer
 kahak yg byk, sbb emir selsema
mcm2 cara nureen cuba utk buang kahak emir
tp emir susah, mmg bdk2 tak pandai nak muntahkan kahak kan
nanti nureen share yerr

kakak sya peneman setia
ellesya masih ingat kisah 3thn dolu, dia pon kena sedut gas jugak
tp x der la teriak meraung mcm emir
sbb ellesya dah 2thn masa tu, dah besar
esok emir genap 11 bulan

kami kena follow up 3 hari
citu x der wad, juz clinic ambil ubat sahaja
dan hari ni last kena p sedut gas
kira semua 5kali emir kena p sedut
pagi & malam
alhamdulillah, semlm masa g clinic
doc ckp if pg ni dia ok x yah mai dah
follow up plak isnin depan

so pagi ni kami dah tak bawak emir p clinic


utk kwn2 yg dok area pulau pinang sebelah pulau ya... hehhee
boleh la bwk ke cini

minyak bawang putih
untuk melegakan batok berkahak
nureen ada try buat myk bwg putih ni
suggesttion dr kwn sek
mmg ada perubahan.. tp emir dh byk hari batok
dah byk kahak.. so kesan dia agak lmbt
klau masa baru2 lagi batok terus sapukan myk ni
insya ALLAH lega

cara2 :
panggang seulas bawang putih
dah siap panggang, letak dlm piring
tuang myk masak @ olive oil
nureen tarok olive oil
lenyekkan bwg putih tu
& sapu pada dada, blkg & tekak anak2
insyaALLAH.... :)


nureen jugak ada bg emir mkn sedikit madu
madu jugak salah satu ubat untuk cairkan kahak

cara ke 3, nureen tak lupa
 tepukkan belakang emir untuk dia muntahkan kahak2 yg ada.
susah jugak nk buat
sbb emir suka menggeliatkkan bdnnya
tambah tenaga dia kuat.. ada jugak yg berhasil

alhamdulillah.. sekarang emir semakin baik
__________________________________________________

jom singgah



17 comments:

nens cellection said...

bagus petua2 nureen..leh praktikkan nnt..semoga emir cepat2 sembuh, dan makin sihat & kuat!

ixa damia said...

tenkiu ats petua ni..blh try ni sbb damia mcm ade kahak jgk ckit2..dia kn baru lepas demam
aku mmg xleh tgok bdk2 sakit..mula la aku yg nangis...hehehe

shark said...

risau kalo anak batuk berkahak..
nak2 plak anak saya mmg jenis x bole minum ais..
sure batuk..
haihh..

eima said...

alhamdulillah .... makin sehat ..

slalunye berkahak pekat dah wheezing ni mmg kena amik nab ...klu kesian kat budaks bb nk minum susu pun susah

Salina@IbuAqil said...

X tahan tgk bila deme serang batuk brkahak ni..
Kahak pekat anak2 kita x tau nk buang mcm mana..
Kesian tgk emir..
Cpt smbh ye syg..
Setia si kakak.. ;)

Zura@Iwan said...

ha aku pun ada buat bawang putih tu..lupa nk habaq hg ritu..alhamdulillah ok gak..

then bab2 tepuk blkg tu..buat mcm stim tu..adeiii mmg depa tk duk diam..depa kuat...huhu..

aku ada beli minyak kayu putih/eukybear oil...kt Anakku, ok gak...tiap mlm or lps mandi aku sapu kt dada, leher, blkg n tapak kaki dia. kalau mandi aku taruk stitik dua dlm air...mmg berangin je...

Nafira usof said...

alahaiii.. ciannye emir..
memang x senang hati kalo anak x sihat..
haitu Delisha pon banyak kahak.. nafas dia pon laju.. masa kt klinik doc bg 1 ubat untuk cairkan kahak.. ade yg kata ubat tuh utk pesakit lelah.. memang menjadik ngan delisha..

MAZLIZA ABD RAZAK said...

ank saya pun yang sulong selalu batuk berkahak..tapi saya tak pernah sedut. hanya bagi ubat syrup madu brand hurix..(kat farmasi ada) sebab ank x sesuai ubat klinik.
jangan amalkan sedut selalu , nanti anak akan ada penyakit penat.

Seneorita Baharin said...

salam akak nureen..petua yg sgt berguna..thx for sharing sis :) semoga emir cepat sembuh ya...

Seneorita Baharin said...

salam akak nureen..petua yg sgt berguna..thx for sharing sis :) semoga emir cepat sembuh ya...

NM03 said...

doktor pakar yang saya suker pegi tu akan bekalkan serbuk utk campo dalam susu, ape nama dia tak igt

serbuk tu utk cairkan kahak. alhamdulillah, qausar sesuai ngan serbuk tu

Cho Zila said...

akakpun kalau anak batuk berkahak ni memang kesian sebab dia tak pandai lagikan... selalu jumpa doktorni jarang guna petuani ... dasarkan..

el said...

petua bwg putih tu 1st time dgr
inshaa Allah akan try pakai petua tu

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Alhamdulillah semakin sihat...moga sentiasa sihat & ceria selalu...

mamalieyna said...

kesian emir..kecik2 dh kena gitu ye.. apapun alhamdulillah dah beransur baik ye..

thanks for sharing info, boleh amalkan..

adianiez AIDA said...

teringat dulu anak sulung aida, nurin, hingga umur dia 5 tahun kena sedut gas. sedih!!! then mudah dpt batuk kahak. malam2 dia tak bleh tido lena, batuk berbunyi.
tu yg aida bwk dia gi speacialist. for 1 year makan 1 ubat tu, lupa dah nama nyer. 1 papan RM200+ for a month.
pantang makan minum.
alhamdullilah lepas treatment 1 tahun tu hingga sekarang, nurin da 8 tahun tak pernah sedut gas lagi. dia pun tahu dia bleh makan apa, minum apa. dia sendiri pantang makan minum...

Kesuma Angsana said...

sianyer... moga emir cepat sembuh ye

Labels

1st avenue (1) abah (1) ahlam (2) aidilAdha (2) air nyoq (2) amal (4) anmum (1) anniversary (8) aquarium (2) asyura (2) Ayam Penyet (1) bandung (1) banjir kilat (1) baskin robin (1) BBQ (1) bertunang (1) besday (35) bff (1) bff ellesya (2) bilik idaman (1) biskut raya (2) bkt bendera (2) blogger (14) buah2 tempatan (1) cake (3) calendar family (1) cameron highland (10) cga (65) char koay teaw (1) chef daddy (4) chicken rice shop (3) coffee bean (4) cokodok pisang (1) copthorne orchid (1) cycling (1) daddy (13) daddy & mummy (1) Dave Deli (4) dinner (3) doa (2) eb (2) election (1) ellesya (149) ellesya & syasya (1) ellesya adrian daniel (2) ellesya daddy (6) ellesya dan emir (58) ellesya dan mummy (2) ellesya dan zara (1) ellesya emir adrian daniel (2) ellesya emir adrian daniel zara (1) ellesya emir adrian daniel zara haziq (1) ellesya emir daddy (9) ellesya emir daddy eshal (1) ellesya emir eshal (8) ellesya emir mummy (2) ellesya emir zara (2) emir (37) emir amal (3) emir amal zara daniel (1) emir dan daddy (4) end of year (1) eshal (2) family (18) family day (4) ferry (3) fever (1) FLAMINGO BEACH (4) fraser hill (1) friendz (3) fullhouse (3) funfair (1) GA (2) game (1) good news (1) Gurney Plaza (2) haagen dazs (6) hadiah (4) haiwan peliharaan (1) haji (6) haziq (1) header (2) hello kitty (1) hiking (1) HOPE CHILDREN (5) hotspring (5) icc (3) ikan bakar (2) info (2) Ipoh (9) j-co & coffee (3) jamboree (1) Jordan (1) junior (4) kampung (26) kashmir (2) kenny rogers (5) kereta (3) khazanah (1) kidland (1) komtar (1) konvokesyen (1) Langkawi (5) make up (1) manhattan fish market (6) maskot (1) maulidur rasul (1) MC (1) McD (4) member (6) menang CGA (3) merdeka (1) mesin basuh (1) MINDEN HEIGHT (1) mutiara kata (4) my besday (2) nasi arab (1) nasi himpit (1) netball (2) new year (3) nur cemerlang (3) nureen (1) Nuzul Al-Quran (2) old town (1) opis (2) padang kota (5) pantai (3) PC fair (1) pen mutiara (1) persekolahan ellesya (1) pisang grg cheese (1) pizza hut (3) pmc (2) potluck (2) promote (1) Pulau Aman (1) queensbay (27) rainbow paradise (6) ramadhan (11) random (10) raya (45) recipi (21) satin wrap band snood (1) secret recipi (2) serunding (1) shah alam (6) shera (1) shera daniel (1) shopping (6) shopping raya (3) siam express (4) snowwalk (1) souvenir (1) spegthhi (1) straits Quay (1) SUBWAY (3) sunnah (1) sunway carnival (1) supper (1) suprize (4) susu (2) swimming pool (1) TAG (6) tanjung asam (2) tasek (2) tasek takong (1) times square (3) TLF mag cover (1) TM (18) tok (1) toy museum (1) Tutti Fruiti (1) utk anak2 (1) warning (1) waterfall (4) wayang (3) wedding (26) western (1) ww (32) zara (5) zara amal daniel adrian (1) zoo negara (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My 1st contest!!

My 1st contest!!
31 January 2011

2nd GA " chopstik giveaway"

2nd GA " chopstik giveaway"
11 march 11

3rd "baby with uncle @ aunty giveaway"

Floater Giveaway

Floater Giveaway
30 April 2011

vacation may 2011 giveaway

vacation may 2011 giveaway
08 may 2011

hepi 4th anniversary

hepi 4th anniversary
end of may

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
end of june

2nd vacation 2011 giveaway

2nd vacation 2011 giveaway
diberitahu kelak

eyeliners raya giveaway

eyeliners raya giveaway
16 august 2011

KoreaN GiveawaY

KoreaN GiveawaY
18 dec 2011