churros santapan petang

assalamualaikum..... 
autopublish

lebaran baru 2015 nureen buka blog dengan recipi ni
nureen rujuk blog azhafizah

Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar butter
1 cawan air
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen vanilla
1biji telur
Nozzle muncung bintang
Piping bag
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-Cara:
1. Didihkan air, masukkan butter, gula dan garam . Kacau sebati dengan api yang sederhana
2. Perlahankan api, masukkan tepung sikit² atau dengan cara mengayak supaya tepung tak berketul². Kacau sehingga rata dan tutup api.( Agak berketul sikit tapi jangan risau dah uli nanti okaylah)
3. Masukkan telur yang telah dipukul terlebih dahulu. Kemudian masukkan esen vanilla dalam adunan tepung tadi, uli sebati gunakan tangan bila adunan dah sejuk sedikit.
4. Masukkan adunan dalam piping bag
5. Buat bentuk stick atas baking paper (kalau takde boleh tabur tepung je sebab tak nak bagi melekat). 

nilah ropa churrosku...

lepas goreng x sempat nak snap, dah tinggai byk ni jerr
anak dara nureen suka sgt 

tambah plak nureen cairkan jerr choc bar

bertambah2 anak dara nureen makan
si anak teruna mkn ckit jerr sbb khusyuk ngan game hahaa

selamat mencuba


__________________________________________________________________________

Sihat itu Jihad
TEROKAI RAHSIA SEBENAR 
bersama
QASEH GOLD


Comments

eima said…
menarik .... budak2 mesti suka sbb ade coklat tu
lieyalatif said…
rajinnye nureen..ngan ade baby kecik ade je projek die kat dapur...menarik laa...selalu tgk org makan kat kedai2 jek...resepi pun tak susah...leh laa buat nanti...thanks nureen share resepi...

hepi new year n salam maulidur rasul nureen n family....
anne esa said…
sedaapnya..naaak
Falsya said…
Yeayyyy boleh cube nie..kalau tabur cinnamon pastu gula halus2 pun sodap..heheh
LYAfrina said…
mesti sedap ni..
nk cuba buat jugak nanti

Popular posts from this blog

pertandingan masak bubur asyura 2011

C.O.F.F.E.E

Lebaran 2017