Thursday, October 31, 2013

kek choc lapis cream cheese kukus...

assalamualaikum...

alhamdulillah....
audit dah selesai... lega rasanya
nak relax kejap dr ber bizi2an nih ahhaa

buat ummul yg jauh di perantauan
ni aku nak share recipi yg hg mintak hehhe
nti nak buat lagi... ;p
 kek choc lapis cream cheese
sedia utk di deko
 ni mummy ellesya punya deko
hahhaaa.... belasahan jerrr
ellesya nak gak deco
tapi sebijik sebijik dia dok bubuh choc rice tu
sbb dok main game.. haiiizzzz
last2 bg mummy la buat, ellesya juz habaq ja nak mcm mana
 ni ellesya punya deko
setelah dipotong...
dan hasilnya.... walllaweiii.....
bangga sekejap dpt siapkan mcm ni hehhe
ooohhhh.....

ok jom kita tgk recipinya....

Bahan2 untuk CHOC GANACHE
(mesti buat semalaman dan simpan di luar sahaja..
baru dia akan dapat struktur mcm nutella dan bukan cair)
tapi nureen x sempat buat awal 
so lepas siap adunan ganache, 
nureen letak petiice sekejap dlm 15-30mnt 
pastu keluarkan & kacau supaya adunan dia nmpk cantik
mmg mcm nutella.... perghhh

bahan2nyer....
400gm choc masakan
300gm whipping cream
1 sudu besar butter
pic dr MR google
choc ganache dgn kaedah double boiler...

1. Didihkan whipping cream + choc masakkan dengan kaedah double boiler 
kena kacau sentiasa bagi dia sebati cantik..
dah cair semua.. masukkan butter..
2.Biarkan dia sejuk pada suhu bilik..Lepas dia sejuk,wrapkan dengan cling plastic atau tutup..
letakkan di luar semalaman..
kira cam perap la.. (klau buat utk semalaman)
3. atau, dah sejuk masukkan dlm petiice 15-30 minit.. keluarkan dan kacau sekejap.. ketepikan..
RESEPI KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE

 BAHAN A
250 gm cream cheese
60 gm gula halus - nureen kurangkan 50g shj
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum

Cara-caranya :
1. Pukul cream cheese bersama dgn gula hingga sebati.
2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
3. Biarkan sebentar.

BAHAN B (KEK)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk esen vanilla
sedikit @ secubit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*
(* bahan2 perlu diayak dulu)

Cara-caranya
1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. 

CARA MEMASAK

1. Panaskan kukusan & guna api sederhana je.
2. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang 
3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

recipi kek plak nureen ambik dari blogger :

try la.. x mengecewakan :)
________________________________________________________
jom singgah

Wednesday, October 30, 2013

wordless wednesday

assalamualaikum...




________________________________________________________
jom singgah

Tuesday, October 29, 2013

emir VS amal

assalamualaikum...

bila sesekali berjumpak
mcm2 aksi kan
klau nak d bandingkan amal & emir
amal lebih ramah tau.. emir agak pendiam
sesekali jerr dgr suara emir menjerit..

terkejut yerr...
tajamnyerrr amal relin emir..
tu daddy dok gelak soang2 baca wassap...
smpi luaq umah klau bleh depa terjah
ni amal punya
emir ada jeep jerr kat umah
klau blk kg, kena la prepair soang 1 kan
nak wat aksi lagak ngeri kerr tue??
amal x der nya nak berebut ngan emir
lapar sudahhh
amal mmg habit.. suka gosok kepala mcm tue
emir diam jerr yerr
eh5x.. mata pon nk korek??
mmmm tarik cikit rambut emir kan..
game time....
yg ni berebut.. cmfrm la emir yg menang
huiiihhhh.... emir dah pandai kedekut la
sbbnyerr, emir tiru kakak sya... mcm tu la depa 2 beradik bila nak main game
amal cuba dok mengacum la tu
main la sama2 k...
mmmm... bila amal pegang phone makcik ummul
emir pon nak gak...
amal : ba.. ba.. (maksud dia tangkap gambar la)
eh3x.. emir dh ambik posisi la..
amal tgu peluang nak ambik balik
so bila emir tepuk tangan, amal apa lagi..
yessss......
alahaiii... share la k...

emir areeq: 1 tahun 6 bulan 2 minggu
amallul amsyar : 1 tahun 3 bulan
________________________________________________________
jom singgah


</

Monday, October 28, 2013

doctor ummul hani.....

assalamualaikum..

satu2nya wakil dr family kami
bakal bergelar doctor
lagi 3 tahun akan menamatkan pengajian d egypt
 awalnya ummul dok check tekanan darah mak ngan nureen
alih2 ellesya pon nak jugak
bila check semua, mana la bleh dpt bacaan budak sebesar ellesya
pastu bila buka balutan tu, ellesya cakap sakit
hahaa.....
________________________________________________________
jom singgah

Friday, October 25, 2013

semakin advance anak terunaku

assalamualaikum...

weekend lepas kami blk kg
emir mmg jelajah la 1 umah
bila nmpk basikal tue, terus nak belajaq kayuh
 hati2 yerr sayang
 emir dah boleh kayuh tapi cikit2 jer tau
 tengok.. tanpa bantuan daddy, emir dh bleh kayuh
 semakin maju... hepinyerr dia
 daddy ajaq lagi teknik2 yg betul
 kayuh emir kayuh
 wahhh... sampai ke depan emir dok mengayuh
 kona balik sbb nak posing utk mummy
 posing lagi... daddy terus tinggalkan emir
org nak ajaq dia kayuh beskat dia dok posing2 plak
 apa lagi.. teriak la daddy tinggai dia soang2
 mmm cekalkan hati.. belajar sendiri
 yeahhh.... ada potensi yg membangggakan
mmmm... agak2 nya, emir dok panggil daddy la tue
suruh ajaq dia mengayuh.. hehe
________________________________________________________
jom singgah

Labels

1st avenue (1) abah (1) ahlam (2) aidilAdha (2) air nyoq (2) amal (4) anmum (1) anniversary (8) aquarium (2) asyura (2) Ayam Penyet (1) bandung (1) banjir kilat (1) baskin robin (1) BBQ (1) bertunang (1) besday (35) bff (1) bff ellesya (2) bilik idaman (1) biskut raya (2) bkt bendera (2) blogger (14) buah2 tempatan (1) cake (3) calendar family (1) cameron highland (10) cga (65) char koay teaw (1) chef daddy (4) chicken rice shop (3) coffee bean (4) cokodok pisang (1) copthorne orchid (1) cycling (1) daddy (13) daddy & mummy (1) Dave Deli (4) design village (1) dinner (3) doa (2) eb (2) election (1) ellesya (149) ellesya & syasya (1) ellesya adrian daniel (2) ellesya daddy (6) ellesya dan emir (58) ellesya dan mummy (2) ellesya dan zara (1) ellesya emir adrian daniel (2) ellesya emir adrian daniel zara (1) ellesya emir adrian daniel zara haziq (1) ellesya emir daddy (9) ellesya emir daddy eshal (1) ellesya emir eshal (8) ellesya emir mummy (2) ellesya emir zara (2) emir (37) emir amal (3) emir amal zara daniel (1) emir dan daddy (4) end of year (1) eshal (2) family (18) family day (4) ferry (3) fever (1) FLAMINGO BEACH (4) fraser hill (1) friendz (3) fullhouse (3) funfair (1) GA (2) game (1) good news (1) Gurney Plaza (2) haagen dazs (6) hadiah (4) haiwan peliharaan (1) haji (6) Hard Rock hotel (1) haziq (1) header (2) hello kitty (1) hiking (1) HOPE CHILDREN (5) hotspring (5) icc (3) ikan bakar (2) info (2) Ipoh (9) j-co & coffee (3) jamboree (1) Jordan (1) junior (4) kampung (26) kapit (1) kashmir (2) kenny rogers (5) kereta (3) khazanah (1) kidland (1) komtar (1) konvokesyen (1) Langkawi (5) make up (1) manhattan fish market (6) maskot (1) maulidur rasul (1) MC (1) McD (4) member (6) menang CGA (3) merdeka (1) mesin basuh (1) MINDEN HEIGHT (1) mutiara kata (4) my besday (2) nasi arab (1) nasi himpit (1) netball (2) new year (3) nur cemerlang (3) nureen (1) Nuzul Al-Quran (2) old town (1) opis (2) padang kota (5) pantai (3) pantai merdeka (1) PC fair (1) pen mutiara (1) persekolahan ellesya (1) pisang grg cheese (1) pizza hut (3) pmc (2) potluck (2) promote (1) Pulau Aman (1) queensbay (28) rainbow paradise (6) ramadhan (11) random (10) raya (46) recipi (21) reunion (1) satin wrap band snood (1) secret recipi (2) serunding (1) shah alam (6) shera (1) shera daniel (1) shopping (6) shopping raya (3) siam express (4) snowwalk (1) souvenir (1) spegthhi (1) straits Quay (1) SUBWAY (3) sukan negara (1) sunnah (1) sunway carnival (1) supper (1) suprize (4) susu (2) swimming pool (1) TAG (6) tanjung asam (2) tasek (2) tasek takong (1) times square (3) TLF mag cover (1) TM (18) tok (1) toy museum (1) Tutti Fruiti (1) utk anak2 (1) warning (1) waterfall (4) wayang (3) wedding (26) western (1) ww (32) zara (5) zara amal daniel adrian (1) zoo negara (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My 1st contest!!

My 1st contest!!
31 January 2011

2nd GA " chopstik giveaway"

2nd GA " chopstik giveaway"
11 march 11

3rd "baby with uncle @ aunty giveaway"

Floater Giveaway

Floater Giveaway
30 April 2011

vacation may 2011 giveaway

vacation may 2011 giveaway
08 may 2011

hepi 4th anniversary

hepi 4th anniversary
end of may

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
end of june

2nd vacation 2011 giveaway

2nd vacation 2011 giveaway
diberitahu kelak

eyeliners raya giveaway

eyeliners raya giveaway
16 august 2011

KoreaN GiveawaY

KoreaN GiveawaY
18 dec 2011