Wednesday, July 31, 2013

gaya emir main game

assalamualaikum
autopublish

emir areeq mohd nasir
1 tahun 3 bulan 2 minggu
dah mula berjinak2 dengan game di tabs kakaknya
klau kakak sya ada ni, sure la emir x berpeluang nak main kannnn...
 mulanya ok lagi...
terror yerr emir main game keta n moto tue
 skali... haaaa hambik...
smpi terbalik beb
 kiri kanan semua dia tala
 tgk kaki kiri dia tue... hahaha
mcm2 gaya kamooo
 siap ubah setting lagi
up ckit kelajuan, tukaq rim,  hahaha
dah puas ke main tue
dok main bubbling mulut plak...
dok berlatih vokal ya hehehe

__________________________________________________
jom singgah


Tuesday, July 30, 2013

layanzzz

assalamualaikum
autopublish

cucu2 wan & mak tok

emir wit amal
depa sebaya, beza 3 bln jer

daniel (8thn) wit amal
zara sebaya amal & emir beza sebulan ngan amal & 4bln ngan emir

________________________________________________
jom singgah


Monday, July 29, 2013

cerita lepas berbuka

assalamualaikum
autopublish

cerita weekend minggu lepas
memandang seharian kami berjalan2 cari baju raya
tapi tak beli pon.. sbb x dpt yg sedondon
so blk ja umah, dah letih amat
nureen mmg tak masak la ri tu

g beli kat param ja
juz beli kueh, air, roti jala & mee kari
nasi tak rasa nak makan

sebelah mlmnya
kami kuaq, konon2nya nk mkn
tp rasa perut kenyang jerr
 bila emir dok dlm baby chair, kakak sya pon nak
tapi emir ni bkn bulih duduk diam...
kedai ni ada hidangan tomyam thai
tapi x teringin nk mkn
so apa kami order???
 emir jerr layan mummy dia ni
kakak sya asyikkkk........ dok mkn apa???
icekacang!!!!
ni ja yg kami order utk mlm tu
daddy plak fresh orange
 pas minum kami g lepak plak padang kota
 asyikkk la dok tgk ombak
 bior la mlm tu depa main
dah lama x bwk g playground kan
 emir advance
memanjat dr c2...
 kakak sya pon sama, join emir
 terlentang sudahhh kakak sya
 emir laju2 lari naik atas
x sempat kakak sya naik, emir dah laju2 turun.. hahaha
balik umah dh pukul 11 mlm
so, masa untuk tdoq
pagi esoknya, juz sahur air, kueh & kurma :)
alhamdulillah :)
_________________________________________________
jom singgah


Friday, July 26, 2013

NUZUL AL_QURAN

assalamualaikum
autopublish


selamat menyambut NUZUL AL-QURAN

__________________________________________________
jom singgah


Thursday, July 25, 2013

he's fast. they're furious

assalamualaikum
autopublish

last week
daddy klau keja siap awal
dia slalu akan ambik ellesya kat tadika
klau tak hujan la, sbb daddy kan naik moto

mlm sblmnyerr
ellesya blk ngan nureen
beria2 ajak g jusco
tp mmg tak la nureen nk g tanpa daddy bln2 puasa ni kan

so bila esknya, daddy jemput dia
tanya plak nk g mana
offcoz la nk g jusco kan
so depa plan baekkk punya
send gambar by wassap
sronok la... mmg dh lama ellesya tak tgk wayang kan
sempat tue.. wayang abes sblm waktu berbuka
tp ellesya awal2 lagi dah berbuka

menunggu masa nk msk dlm la tue...

:)
__________________________________________________
jom singgah


Wednesday, July 24, 2013

simple & sedap

assalamualaikum
autopublish

bulan ramadhan ni nureen mmg lebih suka masak dr beli lauk kat param
alhamdulillah setakat hari ni, ari2 mmg nureen masak
sbbnyerr, last year x silap, beli lauk nak berbuka
tetiba boleh basi plak.. huhuu

slalunya asben juz belikan air @ kuih je
so.....menu yg simple & sedap ni la yg nureen akan google ari2 sebelum balik keja
hehehe
sebabnya, masa yg terhad utk memasak
walaupon nureen 4:30ptg dh balik
tapi bila di dapur kan, emir suka nak tolong skali
tu slalu jadi lambat, hihihiii 

nureen ambik recipi ni dari HANA
tapi bahan2 dia jer lain ckit
ikut suka jer nak tarok byk mana pon
nureen main campak jerr :)

Bahan-bahan

 udang segar
bwg merah 
 bwg putih
bwg besar
2 btg serai - dititik
beberapa helai daun limau purut
5 biji cili padi - ditumbuk @ diketuk
brokoli, kacang buncis,carrot dan jagung muda
(sayur2 ni, terpulang nak tarok sayur apa pon)
sedikit pes cili, sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
secubit garam

Cara-cara
1. Panaskan kuali.
2. Tumis bawang merah, bwg putih dan pes cili, kacau sekejap.
3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis serta udang. Biarkan mendidih sekejap. klau nak mskkan sedikit air pon boleh
4. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
5. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar
6. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.

recipi dari norlie

Bahan-bahan 

 sotong ( dipotong bulat2)
 tomato ( dipotong dadu)
(nureen beli tomato yg kecik2 tu, belah 2 jerr)
 cili api ( dipotong nipis)
 bawang besar ( dipotong nipis)
 serai ( dipotong nipis)
 daun ketumbar ( dipotong nipis)
 kacang buncis ( dipotong nipis)
(nak tarok kacang panjang pon boleh)
sos ikan @ sos sotong
secubit garam
secubit gula
2 biji limau nipis ( diambil jus nye)

Cara-cara

1. rebus sotong sehingga masak. angkat dan tuskan airnya
2. satukan semua bahan yg dipotong nipis ke dalam satu bekas.
3. masukkan sotong, garam dan gula kedalam bekas tadi.
4. perah limau nipis & masukkan sos sotong @ ikan, gaul & siap

kuah agak kering la hehehe
 recipi dr KAK NOOR
Bahan-bahan

 ikan siakap
garam & Tepung jagung untuk dilumur pada ikan


Untuk Kuah:
bawang besar - dipotong dadu
bawang putih
cili padi
 halia - dihiris halus
tomato
Kiub nanas - beli yang siap ditinkan
sos tomato
sos cili
sos tiram
batang serai - dititik
Beberapa helai daun limau purut
Daun sup/daun bawang untuk hiasan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
1.  Ikan dibersihkan dan ditoskan
2.  lumur ikan dengan tepung jagung & garam. Lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
3.  Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng terendam ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
4.  Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili padi, halia, serai,  dan bawang putih.
5.  Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram,  sos ikan. Kacau sebentar.
6.  Masukkan bawang besar, tomato, nenas
7.  Masukkan air sedikit. Tambahkan garam dan gula
8.  Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi.  Taburkan daun sup/daun bawang.

paling simple

bahan
agar-agar
gula
susu cair
1 tin laici buah
air

didihkan agar2 ngan air sampai agar2 hancur
masukkan gula
dah mendidh perlahankan api sedikit
masukkan air laici & susu cair
kacau & siap

dalam dulang, taburkan buah laici yg siap dibelah 4
terpulang nak letak sebijik2 pon boleh
tuang jer agar2 yg dh masak tadi
biar sejuk, masukkan dlm  petiice klau nk mkn sejuk & dah boleh dipotong :)

kan simple yerr...
nak buat tu kejap jer... nureen slalu start masak pkl 5:30ptg
ituew pon klau emir mau duduk
kalu x, ulang alik lerr dr dapor ke depan hehhe
yg bleh siap dlm 1/2jam jer bleh jd sejam lebih.. hahha

__________________________________________________
jom singgah


Labels

1st avenue (1) abah (1) ahlam (2) aidilAdha (2) air nyoq (2) amal (4) anmum (1) anniversary (8) aquarium (2) asyura (2) Ayam Penyet (1) bandung (1) banjir kilat (1) baskin robin (1) BBQ (1) bertunang (1) besday (35) bff (1) bff ellesya (2) bilik idaman (1) biskut raya (2) bkt bendera (2) blogger (14) buah2 tempatan (1) cake (3) calendar family (1) cameron highland (10) cga (65) char koay teaw (1) chef daddy (4) chicken rice shop (3) coffee bean (4) cokodok pisang (1) copthorne orchid (1) cycling (1) daddy (13) daddy & mummy (1) Dave Deli (4) design village (1) dinner (3) doa (2) eb (2) election (1) ellesya (149) ellesya & syasya (1) ellesya adrian daniel (2) ellesya daddy (6) ellesya dan emir (58) ellesya dan mummy (2) ellesya dan zara (1) ellesya emir adrian daniel (2) ellesya emir adrian daniel zara (1) ellesya emir adrian daniel zara haziq (1) ellesya emir daddy (9) ellesya emir daddy eshal (1) ellesya emir eshal (8) ellesya emir mummy (2) ellesya emir zara (2) emir (37) emir amal (3) emir amal zara daniel (1) emir dan daddy (4) end of year (1) eshal (2) family (18) family day (4) ferry (3) fever (1) FLAMINGO BEACH (4) fraser hill (1) friendz (3) fullhouse (3) funfair (1) GA (2) game (1) good news (1) Gurney Plaza (2) haagen dazs (6) hadiah (4) haiwan peliharaan (1) haji (6) Hard Rock hotel (1) haziq (1) header (2) hello kitty (1) hiking (1) HOPE CHILDREN (5) hotspring (5) icc (3) ikan bakar (2) info (2) Ipoh (9) j-co & coffee (3) jamboree (1) Jordan (1) junior (4) kampung (26) kapit (1) kashmir (2) kenny rogers (5) kereta (3) khazanah (1) kidland (1) komtar (1) konvokesyen (1) Langkawi (5) make up (1) manhattan fish market (6) maskot (1) maulidur rasul (1) MC (1) McD (4) member (6) menang CGA (3) merdeka (1) mesin basuh (1) MINDEN HEIGHT (1) mutiara kata (4) my besday (2) nasi arab (1) nasi himpit (1) netball (2) new year (3) nur cemerlang (3) nureen (1) Nuzul Al-Quran (2) old town (1) opis (2) padang kota (5) pantai (3) pantai merdeka (1) PC fair (1) pen mutiara (1) persekolahan ellesya (1) pisang grg cheese (1) pizza hut (3) pmc (2) potluck (2) promote (1) Pulau Aman (1) queensbay (28) rainbow paradise (6) ramadhan (11) random (10) raya (47) recipi (21) reunion (1) satin wrap band snood (1) secret recipi (2) serunding (1) shah alam (6) shera (1) shera daniel (1) shopping (6) shopping raya (3) siam express (4) snowwalk (1) souvenir (1) spegthhi (1) straits Quay (1) SUBWAY (3) sukan negara (1) sunnah (1) sunway carnival (1) supper (1) suprize (4) susu (2) swimming pool (1) TAG (6) tanjung asam (2) tasek (2) tasek takong (1) times square (3) TLF mag cover (1) TM (18) tok (1) toy museum (1) Tutti Fruiti (1) utk anak2 (1) warning (1) waterfall (4) wayang (3) wedding (26) western (1) ww (32) zara (5) zara amal daniel adrian (1) zoo negara (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My 1st contest!!

My 1st contest!!
31 January 2011

2nd GA " chopstik giveaway"

2nd GA " chopstik giveaway"
11 march 11

3rd "baby with uncle @ aunty giveaway"

Floater Giveaway

Floater Giveaway
30 April 2011

vacation may 2011 giveaway

vacation may 2011 giveaway
08 may 2011

hepi 4th anniversary

hepi 4th anniversary
end of may

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
end of june

2nd vacation 2011 giveaway

2nd vacation 2011 giveaway
diberitahu kelak

eyeliners raya giveaway

eyeliners raya giveaway
16 august 2011

KoreaN GiveawaY

KoreaN GiveawaY
18 dec 2011