Thursday, September 30, 2010

~Jamuan Raya Unit SMC & SAF~

21 Syawal

Unit SMC & SAF buat jamuan raya...
Semua laki kami 4 org jer pompuan
So mummy N fea la tukang siang ikan


Menu Utama kami
Kambing bakar..



Focus lebih dekat..memang sedap betol.. terangkat!!!


Masing2 tak sabar menunggu kambing siap di bakar...


Ini pon kambing jugak tapi menggunakan periuk utk di bakar


Mummy x lepas peluang utk membzkan diri.. ngeh3x..


Api makin marak nmpknya..


Menu ke2.. Kak ros tengah dok bakaq ikan kembong..


Harus focus lebih dekat.. hehehe


Mummy plak menunjukkan skill2 membakar daging kambing..


Tak sabar nak mkn nih..


uuuuuu... panas... (dengan mulut yg muncung mcm ellesya)


Mummy coba memotong daging kambing untuk lebih garing..


Ni la kawan mummy 'fea' yang sama2 siang ikan di awal pagi td...


Semua sudah tersedia.. tunggu semua berkumpul sebelum acara mkn2 bermula..


Sapa ja yg lalu pasti akan 'menjeling2'.. hehehehe


Ucapan dari my bos (no 3 dari kanan)


Ucapan dr Bos Unit SAF (paling kiri skali)


Masa ditunggu sudah tiba... wow.. makan time!!




Pinggan mummy yg sebelah kanan.. rasa kambing bakaq dulu.. klau campur2 x sedap kan.. pinggan sebelah kiri tue kak fauziah punya...


Antara menu2 yang tersedia..

1. Kambing + ikan Bakar 2. Nasi himpit + kuah kacang

3. Lemang + ketupat + rendang ayam 4. Roti jala + kari ayam

5. Seri Muka + Puding Butter 6. Bihun Singapore

7. Aiq Sirap + tea tarik + kopi panas 8. kerepek bawang



Semua dah kenyang.. seisi kemas mengemas



PUDING BUTTER


Mummy pon bawak makanan jugak.. ini lah dia...

Atas permintaan My friend Eb & El recipinya adalah


Bahan2nya : 1 paket agar2, Gula, 4 biji telur, serbuk koko, 1 tin Susu Cair, Butter, Esen Vanilla



Mula2 masak agak2 bersama air macam biasa.. bila agar2 dah hancur, masukkan gula semanis gula hehehhe... ikut rasa masing2 k..


Sementara nak tunggu agar2 siap direbus.. blend butter + telur + esen vanila + susu cair.. bila agar2 dah hancur sepenuhnya & cukup kemanisannya perlahankan api dan masukkan bahan2 yang telah di blend tadi..


Kacau sehingga permukaan nmpk berkilat.. lebih kurang 3 4 minit jerr jgn sampai campuran tadi berketol2.. tutup api & asingkan kepada 2 bahgian.. Ambil suku dari campuran ni dan di campukan dengan serbuk koko.

Sendukkan kedalam loyang berselang seli dalam 1 arah tuang sahaja (mummy suka tuang di bahgian tengah)





Dan hasilnya.. inilah dia...




Bila dipotong.. dapat la bentuk ni ha.. (marble).. Kalau nak tambah sedap letakkan kek ker biskut ke di bhgn bawah sebelum masukkan puding.. Warna pon boleh tukaq ikut citarasa masing2 yerr... Selamat mencuba..

3 comments:

el said...

butter n esen vanila tu byk mn?

bestnye jamuan korg..kambing tu yg xleh tahan huhuhu

Fieza79 said...

sedap arr nmpk puding tu..fieza dh copy resepi tu ye nureen...

woww jamuan raya yg meriah..! sbb masak sniri2..tu yg best tu..

'NuReeN' said...

EL : butter ikutkan 1 ketol la.. tp kalu x mau terlalu berlemak hehhehe kurangkan suku kerr.. rasanya tetap sama.. esen vanila 1 sudu kecik jerr nak hilangkan hangir teluq..

fieza : mmg best gila jamuan kali nie.. ok no problem.. try la buat.. slalu mkn agar2 ja ni lain cikit kan..

Labels

1st avenue (1) abah (1) ahlam (2) aidilAdha (2) air nyoq (2) amal (4) anmum (1) anniversary (8) aquarium (2) asyura (2) Ayam Penyet (1) bandung (1) banjir kilat (1) baskin robin (1) BBQ (1) bertunang (1) besday (35) bff (1) bff ellesya (2) bilik idaman (1) biskut raya (2) bkt bendera (2) blogger (14) buah2 tempatan (1) cake (3) calendar family (1) cameron highland (10) cga (65) char koay teaw (1) chef daddy (4) chicken rice shop (3) coffee bean (4) cokodok pisang (1) copthorne orchid (1) cycling (1) daddy (13) daddy & mummy (1) Dave Deli (4) dinner (3) doa (2) eb (2) election (1) ellesya (149) ellesya & syasya (1) ellesya adrian daniel (2) ellesya daddy (6) ellesya dan emir (58) ellesya dan mummy (2) ellesya dan zara (1) ellesya emir adrian daniel (2) ellesya emir adrian daniel zara (1) ellesya emir adrian daniel zara haziq (1) ellesya emir daddy (9) ellesya emir daddy eshal (1) ellesya emir eshal (8) ellesya emir mummy (2) ellesya emir zara (2) emir (37) emir amal (3) emir amal zara daniel (1) emir dan daddy (4) end of year (1) eshal (2) family (18) family day (4) ferry (3) fever (1) FLAMINGO BEACH (4) fraser hill (1) friendz (3) fullhouse (3) funfair (1) GA (2) game (1) good news (1) Gurney Plaza (2) haagen dazs (6) hadiah (4) haiwan peliharaan (1) haji (6) haziq (1) header (2) hello kitty (1) hiking (1) HOPE CHILDREN (5) hotspring (5) icc (3) ikan bakar (2) info (2) Ipoh (9) j-co & coffee (3) jamboree (1) Jordan (1) junior (4) kampung (26) kashmir (2) kenny rogers (5) kereta (3) khazanah (1) kidland (1) komtar (1) konvokesyen (1) Langkawi (5) make up (1) manhattan fish market (6) maskot (1) maulidur rasul (1) MC (1) McD (4) member (6) menang CGA (3) merdeka (1) mesin basuh (1) MINDEN HEIGHT (1) mutiara kata (4) my besday (2) nasi arab (1) nasi himpit (1) netball (2) new year (3) nur cemerlang (3) nureen (1) Nuzul Al-Quran (2) old town (1) opis (2) padang kota (5) pantai (3) PC fair (1) pen mutiara (1) persekolahan ellesya (1) pisang grg cheese (1) pizza hut (3) pmc (2) potluck (2) promote (1) Pulau Aman (1) queensbay (27) rainbow paradise (6) ramadhan (11) random (10) raya (45) recipi (21) satin wrap band snood (1) secret recipi (2) serunding (1) shah alam (6) shera (1) shera daniel (1) shopping (6) shopping raya (3) siam express (4) snowwalk (1) souvenir (1) spegthhi (1) straits Quay (1) SUBWAY (3) sunnah (1) sunway carnival (1) supper (1) suprize (4) susu (2) swimming pool (1) TAG (6) tanjung asam (2) tasek (2) tasek takong (1) times square (3) TLF mag cover (1) TM (18) tok (1) toy museum (1) Tutti Fruiti (1) utk anak2 (1) warning (1) waterfall (4) wayang (3) wedding (26) western (1) ww (32) zara (5) zara amal daniel adrian (1) zoo negara (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My 1st contest!!

My 1st contest!!
31 January 2011

2nd GA " chopstik giveaway"

2nd GA " chopstik giveaway"
11 march 11

3rd "baby with uncle @ aunty giveaway"

Floater Giveaway

Floater Giveaway
30 April 2011

vacation may 2011 giveaway

vacation may 2011 giveaway
08 may 2011

hepi 4th anniversary

hepi 4th anniversary
end of may

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
end of june

2nd vacation 2011 giveaway

2nd vacation 2011 giveaway
diberitahu kelak

eyeliners raya giveaway

eyeliners raya giveaway
16 august 2011

KoreaN GiveawaY

KoreaN GiveawaY
18 dec 2011