Monday, November 1, 2010

.::~KAYUHAN KUALE BANDAR DIRAJA 2010~::.


*-KUALA KANGSAR MTB JAMBOREE-*
(MTB~mountainbike)

Weekend yang telah di rancang
Plan nak gerak awal pagi
pepeham jerr la... nama pon weekend
masa ni la nk bgn lambat pon kan
so kami gerak dlm pkl 10pagi


Elly bukan main happy lagi.. sendirik buat lawak sendirik gelak.. daddy plak dengan muka seriusnya.... last2 tergelak jugak..HAHAHHAHA (gelak besaq)
pastu mintak mummy ikut apa yg dia ckp.. tp dah lupa la apa ntah yg si elly ni mintak mummy ckp... klau dlm umah ni dah guling2 + golek2 dah gelaknyerrr nih...

Gelak punya gelak akhirnya tertidoq sudahhhh.... penat gelak gamaknya.. cian si elly ni.. asal bwk kuaq jerr "naik horse" tp x sampei2 lagi tue yg tertidoq tue..
1 lagik... elly ni amat gemar kemana saja nak pakai kasut kikilala yg daddy beli sebagai kasut Raya Puasa September lepas.. kasut dia mmg byk tp x mo pakei suka 1 ni jerr... ni la 1 satunya perangei elly yg sama ngan daddy, suka pakei 1 satu barang tue sampai lasam..

Perjalanan lebih kurang 1 jam setengah (campur berenti R&R hehe).. sampei pekan kuale kangsar.. singgah di AKED MARA utk ambik goodies.. sempat snap PUTRA WALK dan sesampei jerr kami di c2 si elly ni pon bangun terus mintak na pakei spek matanyerr...


Berposing lerr kejap


" Perak Rest House"
Tempat kami bermalam yang telah di booking oleh member daddy "En. Hamzah".. tq so much atas pertolongan tuan.. hehehe
Gambo kecik tue la bilik kami paling belakang sekali.. bilik kami yg terakhir, mmg ada 1 ni jerr kosong...

Elly dah x sabar2 nak masuk bilik.. penuh xcited berlari2 naik tangga.. Hati2 yerr syg mummy takooottt elly jatuh dgn kasut yg bertumit tue (seb baik bkn 5 inci hehhe)......

*
*
*
*
*
*
*
*
TARRAAAAAA......

Bilik kami bernumber 214 .... ok x??? arga RM135
Nampak jerr katil si elly ni apa lagi...
Ellesya : mummy ellesya nak tdoq...
Layannn aksi kami 2 beranak bermanja2 berpeluk2kan atas katil sementara menunggu daddy kuaq p servay jln yg akan ber MTB esoknyerrr....

Pemandangan luar beranda.. x der la menarik tp sejuk mata memandang kan... ijooo jerr.. elly melayan bluessss.... aik apaset tersesat plak gambooo sinki bathroom tue??? hehehe ;p


Bermulalah episod elly di kuale...
elly bergerak bebas suka ati dierr.. lompat2 atas katil, nak minum susu dlm cawan putih tue, main suis lampu tidoq, pastu asyik buka tutup peti ice yg kecil comel tue... suka la peti ice tue kecik dah tue duduk bawah TV plak sng la elly nk buka ambik apa2 ja yg ada dlm tue...
pastu dah ponat melompat2 atas katil buka peti ambik aiq kotak dutch lady strawbery...

MTB SCOTT kesayangan daddy... siap terparking di sudut kiri bilik.. gah berdiri kemas lagik...
Elly merasmikan dulu sebelum daddy rasmi ptg tue.. ini jugak pembakar semangat utk daddy dlm jamboree esok yerrr...
dah nmpk tepon x sudah2 asyik call daddy
Mummy : ellesya tepon sapa tue???
Ellesya : daddy, beli vitagen ngan ice cream k.. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 (jumlah ice cream + vitagen yg dia nak)
Kalau tepon daddy itue la yg slalu dia ckp..


Dari depan pintu bilik ternmpk nuuunnnn jauh disana... nmpk x??? tgk si elly tue sampei masuk kepala kat palang2 besi tue, katanyerr x nmpk... apa yg mummy nmpk agaknyerrr... kejap yerr nti mummy tunjukkan....

Bila dah ada tempat yg boleh di terjah ptg tue so kami 2 bergeras la mandi... yeayea... layannnzzzz piccas elly ni mandi aiq panas!!


Sudah jerr mandi ujan plak turun.. so kami tunggu jerr la daddy balik sbbnyerr kami x lunch lagi... bila daddy balik daddy dok menerai plak goodies yg dia ambik sesampeinyerr kami td... si elly tue pon nak jugak kaco daddy yg tgh asyik menguyah 'potato chips'...


Lunch kami kol 3petang.. tapi mummy & elly dah mkn nasi cikit hasil dr tapauan mummy lebihan nasi semlm.. tp x cukup..
Sebelum bertolak tue sempat gak search dlm tenet tentang kuale ni.. jumpe la katanyerr tempat mkn ni best ~MEDAN CENDOL & LAKSA MPKK~... so singgah lerrr...

Piccas org kesayangan daddy...


Perut dah kenyang, kami bersantai2 di tepi sg kangsar.. nunnn dibelakang kami ada 1 jambatan yg cantik.. apakah jambatan ituewww?????


Lagi piccas yg sama.. mummy suka tgk piccas tue so letak la 2 kali hehehe... jgn bosan udahhh lerrr....
Daddy : dah jom kita pusing2 tmpt lain plak... ;)

Bersebelahan ngan medan tue mummy nmpk ada byk gantungan tudung2 saji yg cantik2 tp memandangkan ujan so maleh lerr nak nyinggahnyerrr...


Ambik gamboo dlm keta.. ujan masih lagi renyai2.. so piccas yerr jadi gini lerr... ni bagunan istana lama didepannyerr ada meriam oooo....



Hujan dah seriat.. mummy ambik kesempatan utk snap gambo masjid Ubudiah.. cantik betoi masjid ni... piccas bwh tue mummy snap masa ujan2 so x puas ati bila dh seriat mummy 2nd round utk ambik semula piccas masjid.


1. Galeri Sultan Azlan Shah
2. Istana Iskandariah (istana baru)
3 & 4. antara bangunan2 kedai lama di pekan kuale
5. jet pujuang..
6. taman mainan yg elly mintak kami singgah tp ujan so.....
7. pintu masuk ke istana iskandariah
8. ahhahah... x tau aperrr benda yg mummy snap..layanzzzz je la..

Dah puas pusing2 kami balik bilik utk rest kejap...
1. Elly ni suka sgt nak nolong bila nmpk daddy buat keja..
2. abadi piccas mummy & daddy..
3. elly berpikir sejenak.. apa nk buat ni??? (jeles x leh nmpk kami 2 berpelukkan)
4. elly dah mula panjat atas badan mummy..
5. elly mula berstory mory utk ambik perhatian mummy & daddy..
Pkl 6 petang daddy wit hamzah kuaq berMTB utk stamina esoknyerr dgn kayuh keliling kuale.. eh betoi kerr???

Mummy & elly plak beriadah ptg tue setelah hujan seriat... dingan sekali.. ni la yg mummy nmpk & si elly plak x nmpk dr depan pintu bilik tue.. sg kangsar dan berlatarbelakangkan 'Jambatan Sultan Abdul Jalil'
Berposing atas perahu @ sampan buatan (simen)

Melawat kawasan (mcm JKK daaa...)Elly ternmpk playground so kena la singgah kejap..
Balik bilik tukaq baju elly & daddy pon sampai.. elly mintak nak pakei helmet daddy...


Dinner mlm tue kat restoran 'Uncle Jims' famous dengan chicken chop.. daddy order chicken chop, mummy nasi goreng daging steak & elly nasi goreng ayam...
sambil berwifi with N97 daddy, tp x leh nk berblog pon sbb slow sgt2 la.. so baekkk tutop jerr & layan menu dinner kami ituewww.....

Jam besaq & labu sayong...
Abis mkn kami pusing2 lagik & balik tidoq!!!
............................................................................


Esoknyerrr

seawal jam 6.45 pagi, Daddy wit hamzah bergambo sebelum ke tempat permulaan MTB...


Mummy & elly sampei dulu sebabnyerr naik keta x kan kayuh jgk kot hahaha... Kayuhan pagi tue dirasmikan oleh Dato' AR. HAJI WAN KHAI_IL ANUAR BIN WAN AHMAD adun kawasan BUKIT CHANDAN (daddy sebut chandran hahaa) dengan kibaran bendera Malaysia tepat jam 7.30pagi...


Lepas semua peserta berlepas kami 2 beranak mulakan operasi.. hehehhe bersnap2 sesuka ati... elly with pyjamas dengan muka yg mmg dah sah x mandi.. hahaha....


xtvt kami 2 beranak sementara menunggu daddy tamatkan kayuhan..
lepas mandi bersiap2 utk bersarapan yg disediakan oleh pihak chalet..
Mummy ~ nasi goreng udang+ mee goreng + karipap + cucuq badak + cucuq kacang + lepat pisang + kopi 'O'
ellesya ~ nasi goreng udang + coco crunch + susu penuh krim dutch lady

Siap bersarapan elly ajak mummy naik horse.. tp bila sampei jerr kat 1 quaters tue elly tanya mummy "kita kat mana ni mummy??" yerr la dia mintak bwk p naik horse tp x der pon horse kat cini...

seminggu sebelum nak g kuale mummy dh inform kat my friendz (firdauzh @ fird @ duih @ mak tam) yg kami nk g sana utk berMTB.
1st time kami sampei di umah dia.. elly ni plak jeles punya budak x leh tgk mummy dukung baby qhairin.. tgk la jelingan elly kat qhairin.. bila bb qhairin tdoq dia pon mintak susu nak tdoq jgk..
Baby qhairin dah bangun kami kuaq g lepak2 tepi quaters tue ada mainan.. suka la elly tue... pkl 12 tgh ari, asben duih nak g JUSCO IPOH x kannn nak ikut plak so kami balik la bilik...

Sesampeinyerr di bilik lapo la plak... so order dr bilik jerr la Nasi goreng daging merah... Arga dlm RM5.50 + 5% tag aper nah + 10% servis baru RM6.. murah jerr kan.. ayoorr x der la order dh mcm2 ayoorr dlm peti sejuk tue aaa....
sedap tau nasi nih.. kami 2 melantak x hingat.. tgh2 melantak daddy sampai..
Tgk la keadaan beskat MTB daddy.. penuh ngan selut/lumpo/aiq chaq.... ni la ghupo daddy selepas ber MTB.. pagi tadi segak bergayo jer kan dah balik gini dah ghuponyerrr.. gambo hamzah x dor la.. ghuwanerr plak ghuponyerr yerr...
ayyyoooooo yooo yooo... bila daddy sampei tgk kami tgh mkn...
Daddy : aik..... lupa ka??? hamzah ajak lunch kat umah MIL dia..
aduussss.... konyang dh nih.. x po la belasah ajorr...
menu : nasi putih + masak lomak tempoyak ikan ploktan(duri) + masak lomak nangka + daging masak merah + sambal ikan masin + kacang buncis goreng with udang + ulam2man + sambal belacan + buah2han + sirap.
lepas lunch kat umah MIL hamzah kami gerak balik penang..

Sampai png lewat ptg kami singgah queensbay kejap.. daddy mau blanjo adiah kat mummy di sbbkan mummy memahami hobby barunya ituewww... elly sampei jerr JJ mintak ice cream.. so layannnzzz elly with ice creamnyerrr....
nampak x kotak besaq dlm trolly JJ tue?? elly siap buat meja mkn lagi.. dia nmpk McD apa lagi nak burger la.. harus xtra sayoq...
mummy dapat Oven baru Kenwood lagik..
TQ DADDY, I LOVE U SO MUCH.. MMUAAAHHHH

8 comments:

Ieza said...

wah2 bestnya..percutian yang menarik..siap dapat hadiah lagi...romantik sungguh la nureen ngan hubby ni..he3

'NuReeN' said...

ieza : mmg best masa kat kuale ni kak ieza, merata2 kami terjah.. ehh malu la plak, romantik kerr kami... ;p

el said...

wah pas ni hang baking sllu la kt umah..jgn lupa tapau tuk aku ye hehehehe

zura@iwan said...

wahhhh.....sgt menarik pcutian elly yer...best gk hobby hb elly, betui2 kita kena phm kan hobby diorg. yg syoknya siap dpt adiah lg yer...upah arr tu...hikss. x penat ke hb elly lps bkayuh tu..siggh qb lg noh..hehe

'NuReeN' said...

zura : hobby baru & boleh kuraskan badan jugak katanyerr... penat tue mmg penat tp memndangkan dia nak tunaikan jugak hasrat dia so kami singgah sat ja la.. pasni kena rajin la ke dapur..

'NuReeN' said...

EL : aku dah plan nak wat mcm2 tp time plak x dak huhuu... happy sgt dpt adiohhh.... utk hg aku tapau bau jerr la hehhee

mamaaerish@eb said...

wahhhhhhhhhhh...
taksub... best giler...

lamer dh x pegi kuala nih.... eb suker sbb aman... ;p

spec luv tuh kiut la... ;p

'NuReeN' said...

eb : mmg aman, damai, & segar..hehhehe...
jauh dr kesesakkan...

spek luv tue elly jarang pakai sbb besaq cikit

Labels

1st avenue (1) abah (1) ahlam (2) aidilAdha (2) air nyoq (2) amal (4) anmum (1) anniversary (8) aquarium (2) asyura (2) Ayam Penyet (1) bandung (1) banjir kilat (1) baskin robin (1) BBQ (1) bertunang (1) besday (35) bff (1) bff ellesya (2) bilik idaman (1) biskut raya (2) bkt bendera (2) blogger (14) buah2 tempatan (1) cake (3) calendar family (1) cameron highland (10) cga (65) char koay teaw (1) chef daddy (4) chicken rice shop (3) coffee bean (4) cokodok pisang (1) copthorne orchid (1) cycling (1) daddy (13) daddy & mummy (1) Dave Deli (4) dinner (3) doa (2) eb (2) election (1) ellesya (149) ellesya & syasya (1) ellesya adrian daniel (2) ellesya daddy (6) ellesya dan emir (58) ellesya dan mummy (2) ellesya dan zara (1) ellesya emir adrian daniel (2) ellesya emir adrian daniel zara (1) ellesya emir adrian daniel zara haziq (1) ellesya emir daddy (9) ellesya emir daddy eshal (1) ellesya emir eshal (8) ellesya emir mummy (2) ellesya emir zara (2) emir (37) emir amal (3) emir amal zara daniel (1) emir dan daddy (4) end of year (1) eshal (2) family (18) family day (4) ferry (3) fever (1) FLAMINGO BEACH (4) fraser hill (1) friendz (3) fullhouse (3) funfair (1) GA (2) game (1) good news (1) Gurney Plaza (2) haagen dazs (6) hadiah (4) haiwan peliharaan (1) haji (6) haziq (1) header (2) hello kitty (1) hiking (1) HOPE CHILDREN (5) hotspring (5) icc (3) ikan bakar (2) info (2) Ipoh (9) j-co & coffee (3) jamboree (1) Jordan (1) junior (4) kampung (26) kashmir (2) kenny rogers (5) kereta (3) khazanah (1) kidland (1) komtar (1) konvokesyen (1) Langkawi (5) make up (1) manhattan fish market (6) maskot (1) maulidur rasul (1) MC (1) McD (4) member (6) menang CGA (3) merdeka (1) mesin basuh (1) MINDEN HEIGHT (1) mutiara kata (4) my besday (2) nasi arab (1) nasi himpit (1) netball (2) new year (3) nur cemerlang (3) nureen (1) Nuzul Al-Quran (2) old town (1) opis (2) padang kota (5) pantai (3) PC fair (1) pen mutiara (1) persekolahan ellesya (1) pisang grg cheese (1) pizza hut (3) pmc (2) potluck (2) promote (1) Pulau Aman (1) queensbay (27) rainbow paradise (6) ramadhan (11) random (10) raya (45) recipi (21) satin wrap band snood (1) secret recipi (2) serunding (1) shah alam (6) shera (1) shera daniel (1) shopping (6) shopping raya (3) siam express (4) snowwalk (1) souvenir (1) spegthhi (1) straits Quay (1) SUBWAY (3) sunnah (1) sunway carnival (1) supper (1) suprize (4) susu (2) swimming pool (1) TAG (6) tanjung asam (2) tasek (2) tasek takong (1) times square (3) TLF mag cover (1) TM (18) tok (1) toy museum (1) Tutti Fruiti (1) utk anak2 (1) warning (1) waterfall (4) wayang (3) wedding (26) western (1) ww (32) zara (5) zara amal daniel adrian (1) zoo negara (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My 1st contest!!

My 1st contest!!
31 January 2011

2nd GA " chopstik giveaway"

2nd GA " chopstik giveaway"
11 march 11

3rd "baby with uncle @ aunty giveaway"

Floater Giveaway

Floater Giveaway
30 April 2011

vacation may 2011 giveaway

vacation may 2011 giveaway
08 may 2011

hepi 4th anniversary

hepi 4th anniversary
end of may

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
end of june

2nd vacation 2011 giveaway

2nd vacation 2011 giveaway
diberitahu kelak

eyeliners raya giveaway

eyeliners raya giveaway
16 august 2011

KoreaN GiveawaY

KoreaN GiveawaY
18 dec 2011