Thursday, August 2, 2012

puding kastard kiwi

ASSALAMUALAIKUM

bila terjah blog e!ya terus tergoda tau
lunch time jek terus pecut g tesco beli bhn2
nak buat pudding ni la
nak buat puding punya pasal skali ngan bekas kaca ni nureen beli
dapat diskaun 70% tau
luminac punya, bleh masuk microwave :)

 tapi nureen ubahsuai cikit recipi asal dr tuan tanah k
sbb masa tgh buat tue, emir merengek
nureen ulang alik dr dapur ke dpn dok BF emir :)

nak tak recipi ni?? hehhee

bahan2nya :
1 tin susu cair
5 sudu besar gula putih
2 sudu besar gula perang
4 sudu besar tepung kastard (dibancuh dgn 1/2 gelas air)
1 kotak jelly nona rasberry/strawberry
cake gulung strawberry

cara2nya : 
1. potong cake gulung tue & susun dlm bekas
2. campurkan susu cair + tepung kastard + gula putih & perang,
kacau sehingga sebati & tapiskan
3. masak dengan api yg perlahan sehingga pekat
4. masukkan kedlm bekas yg telah disusun ngan cake tadi
5. potong buah kiwi & susun di atas adunan kastard
6. masak jelly nona ikut arahan di belakang kotak
7. curahkan ke atas adunan tadi
8. boleh tambah buah laici cikit utk rasa yg lebih sedap
siap!!!!

bila dah kalut2 buat mmg x brapa cantik susunan yg nureen buat kan tapi rasanya sedapppppp.............


ni dari blog e!ya
nureen mintak izin copy pic ya.. :)


watermelon with lemon juice

ni plak recipi daddy
beli jek pati tembikai @ beli buah tembikai & blend sendiri
perahkan sedikit lemon
perghhhhh..... sedappppppppppp....

siakap masak stem

ni daddy yg masak masa 3rd ramadhan
ahhaha.. ari ni baru nk publish yerr
hasil dari ikan yg daddy mancing b4 puasa :)
  
slamat mencoba

17 comments:

mamalieyna said...

aduuh layan menu makanan pepagi ni, terliur..hee~

herm...menarik resepi ni, tak pernah cuba lgi..

e!ya said...

wah okla tue yg penting rase..nyum2 sedapkan!!

Anum said...

nampak sedap nie sis

manja209 said...

wow...smua menyelerakan
tp aku xmkn ikan tu
cuti wiken nnt nak try buatla puding tu...hehehe

eB said...

wajib try... tq yer...
i lioke... color meriah laks tuh.
musti aerish suker :)

eima said...

siakap ke tu nampak cam ikan merah je .. hehehe aku tak brape kenai ikan ...

triffle ke tu nureen... cam besh je

Myra Jay said...

Sedapnya buat masak stim...

Dah ramai blogger buat masakan ni, terus terliur ha ;)


Puding tu dapat makan masa sejuk, perghhh layan abes ;D

Qhaifa Nur said...

smlm singgah juga blog e!ya....
geram betul tengok...
siakap masak stim aduh sedapnya......

wantie said...

meriahnya buah buah tu. mesti sedap ni. kak t memang tak de skill nak wat semua tu.

Gieyana said...

Menariknya..nnt leh try nie.:-)

sue zainun said...

wauuuu menarik mmg de bomb..lapo le plak tgk makanan sedap nih..aihhh sabo2..hehee

Salina@IbuAqil said...

Uishhhhhhhhhhh!!
Menariknya nureen.. ;)

|| NaFiRaa || said...

terus telan air liur.. hahaha..
sedapnye~ paling tak tahan tengok ikan siakap stim tuh.. leleh wohh~

LELAKI INI said...

waaaaa
sedapnya!

wan nurul hezrina said...

mak aii menu menu kat atas nuh betul2 buat nurul teruja...fuuuh..sedap nampak!

HazeL said...

saya yg tak pose nie pun terliur tgk gmbr2 nie....

watyz said...

pergh.. terliur tgkkan sume tu...

Labels

1st avenue (1) abah (1) ahlam (2) aidilAdha (2) air nyoq (2) amal (4) anmum (1) anniversary (8) aquarium (2) asyura (2) Ayam Penyet (1) bandung (1) banjir kilat (1) baskin robin (1) BBQ (1) bertunang (1) besday (35) bff (1) bff ellesya (2) bilik idaman (1) biskut raya (2) bkt bendera (2) blogger (14) buah2 tempatan (1) cake (3) calendar family (1) cameron highland (10) cga (65) char koay teaw (1) chef daddy (4) chicken rice shop (3) coffee bean (4) cokodok pisang (1) copthorne orchid (1) cycling (1) daddy (13) daddy & mummy (1) Dave Deli (4) dinner (3) doa (2) eb (2) election (1) ellesya (149) ellesya & syasya (1) ellesya adrian daniel (2) ellesya daddy (6) ellesya dan emir (58) ellesya dan mummy (2) ellesya dan zara (1) ellesya emir adrian daniel (2) ellesya emir adrian daniel zara (1) ellesya emir adrian daniel zara haziq (1) ellesya emir daddy (9) ellesya emir daddy eshal (1) ellesya emir eshal (8) ellesya emir mummy (2) ellesya emir zara (2) emir (37) emir amal (3) emir amal zara daniel (1) emir dan daddy (4) end of year (1) eshal (2) family (18) family day (4) ferry (3) fever (1) FLAMINGO BEACH (4) fraser hill (1) friendz (3) fullhouse (3) funfair (1) GA (2) game (1) good news (1) Gurney Plaza (2) haagen dazs (6) hadiah (4) haiwan peliharaan (1) haji (6) haziq (1) header (2) hello kitty (1) hiking (1) HOPE CHILDREN (5) hotspring (5) icc (3) ikan bakar (2) info (2) Ipoh (9) j-co & coffee (3) jamboree (1) Jordan (1) junior (4) kampung (26) kashmir (2) kenny rogers (5) kereta (3) khazanah (1) kidland (1) komtar (1) konvokesyen (1) Langkawi (5) make up (1) manhattan fish market (6) maskot (1) maulidur rasul (1) MC (1) McD (4) member (6) menang CGA (3) merdeka (1) mesin basuh (1) MINDEN HEIGHT (1) mutiara kata (4) my besday (2) nasi arab (1) nasi himpit (1) netball (2) new year (3) nur cemerlang (3) nureen (1) Nuzul Al-Quran (2) old town (1) opis (2) padang kota (5) pantai (3) PC fair (1) pen mutiara (1) persekolahan ellesya (1) pisang grg cheese (1) pizza hut (3) pmc (2) potluck (2) promote (1) Pulau Aman (1) queensbay (27) rainbow paradise (6) ramadhan (11) random (10) raya (45) recipi (21) satin wrap band snood (1) secret recipi (2) serunding (1) shah alam (6) shera (1) shera daniel (1) shopping (6) shopping raya (3) siam express (4) snowwalk (1) souvenir (1) spegthhi (1) straits Quay (1) SUBWAY (3) sunnah (1) sunway carnival (1) supper (1) suprize (4) susu (2) swimming pool (1) TAG (6) tanjung asam (2) tasek (2) tasek takong (1) times square (3) TLF mag cover (1) TM (18) tok (1) toy museum (1) Tutti Fruiti (1) utk anak2 (1) warning (1) waterfall (4) wayang (3) wedding (26) western (1) ww (32) zara (5) zara amal daniel adrian (1) zoo negara (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My 1st contest!!

My 1st contest!!
31 January 2011

2nd GA " chopstik giveaway"

2nd GA " chopstik giveaway"
11 march 11

3rd "baby with uncle @ aunty giveaway"

Floater Giveaway

Floater Giveaway
30 April 2011

vacation may 2011 giveaway

vacation may 2011 giveaway
08 may 2011

hepi 4th anniversary

hepi 4th anniversary
end of may

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
end of june

2nd vacation 2011 giveaway

2nd vacation 2011 giveaway
diberitahu kelak

eyeliners raya giveaway

eyeliners raya giveaway
16 august 2011

KoreaN GiveawaY

KoreaN GiveawaY
18 dec 2011