Friday, March 14, 2014

sup ikan merah vs udang goreng brokoli bersos tiram black paper

assalamualaikum.....
autopublish

bila wahida pernah up kan n3 pasal sup ikan merah
alahaiii teringin benor nak merasa
tgu n3 recipi blom lg muncul so nureen google la recipi
weekend 2mgu sdah, bertungkus lumus la memasak 
dah lama tak masak, mau 2bln lebih
asyik tapau ngan mkn kat luaq jerr hehhe

 bahan utk menumbuk... nak menumbuk pon jauh sedepa hahhaa
klau ada cili padi, lagi la..
takut beb masuk mata hahhaa


baru menumbuk alih2 dah siap
gambo by phone jerr tue mcm x brapa cun....
tp x brapa kick la nureen buat
wassap en daddy, ckp x brapa kick
so en daddy offer akan buatkan nanti...
yeeeeaaaahhhh....

myb ada yg x kena kot
sbb klau bab buat sup ni slalu mmg en daddy buat lg sedap dr nureen buat mmg terbukti, sbb bila en daddu buat sup
anak2 mkn bertambah2.. ;)

recipi ni nureen ambik dr blogger


Bahan-Bahan
1 kg ikan merah 
4 cawan air
minyak utk menumis
Daun sup/daun bawang dan bawang goreng-utk taburan

Bahan tumbuk
1 sudu besar lada sulah/putih (nureen beli yg serbuk)
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Bahan Tumis
1 btng kayu manis, 1 kntm bnga lawang, 2 biji buah pelaga
1 ulas bwng putih-hiris
2 biji bwng merah-hiris

Cara-Cara
Ikan di siang,ptng 2, cuci dan toskan.
Tumbuk lada putih hingga lumat dan 
tumbuk jgk bhn2 yg lain sehingga lumat.
Panaskan minyak dan tumiskan bhn2 tumis.
Masukkan bahan2 tumbuk tadi dan tumis sehingga naik bau..
Masukkan air, biarkan mendidih.....
masukkan ikan dan kacau rata..
Tambah air lagi jika perlu. Masukkan garam dan perasakan.
Sekiranya dah cukup rasa, matikan api dan angkat. Letak dlm mangkuk dan taburkan bwng goreng dan daun sup/bawang. 
Sedia utk di hidangkan.

2nd menu yg mmg fvret nureen & family
udang goreng brokoli bersos tiram & black paper

yang ni klau bg nureen ratah saja pon bleh licin
sng & simple jerr

bahan2 dia
udang, ikut cita rasa
brokoli & carrot
(nak tambah apa jenis sayur pon boleh mcm bunga kubis, putik jagung, cendawan, tomato)
bawang putih n besar
sos tiram & sos black paper (sesedap rasa)

cara2 dia
tumis bawang 
masukkan udang.. kacau hingga masak
masukkan brokoli & carrot, kacau sekejap jer masukkan sos tiram & sos black paper
kacau sekejap & rasa la ckup ker idak..
klau dh cukup, bleh tutup api, siap... hehe
klau ada yg suka kuah dia pekat, bancuh ckit tepung gandum @ jagung
masukkan masa dh nk tutup api...
perghhh.....

pastu layan plak jelly rasberry nona ngan agar2 warna warni
hehheee... sejuk tekak mkn musim panas ni

___________________________________________________________________________________
jom singgah


11 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedap nie sis

eima said...

dh lama aku nk try buat sup tu utk ank2.... tp x reti.....

mamaarifakeem said...

Sup ikan? ?. Tak besa buat lg, nk cam sedap je tu :-)

syawalsimpsons said...

adoi sedap ni...boleh la buat ni

Khai♥Rin : anies said...

tetiba rs mcm da lamaaaa x mkn sup ikan

wantie said...

wah... rasa mcm nak masak sup ikan la pulak. lama gak kak t tak buat ni.

brokoli udang tu, memang meratah pun boleh Nureen. ate kita kan hantu sayur...

Nafira usof said...

terliur pulak tgk agar2 tuh.. memang layan kalo makan di musim panas nih..:)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya... akak minggu lepas masak sup ikan merah ni Nureen :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya... akak minggu lepas masak sup ikan merah ni Nureen :)

el said...

kdg2 gak wat sup ikan merah ni
paling senang n cepat
lau pantang letak lada hitam lagi best hahaha

Zura@Iwan said...

buat sup ikan ni simple je kan

sonok woo msk mkn kt umah..

ak suka sayur gk..kdg2 ak ratah gk..

Labels

1st avenue (1) abah (1) ahlam (2) aidilAdha (2) air nyoq (2) amal (4) anmum (1) anniversary (8) aquarium (2) asyura (2) Ayam Penyet (1) bandung (1) banjir kilat (1) baskin robin (1) BBQ (1) bertunang (1) besday (35) bff (1) bff ellesya (2) bilik idaman (1) biskut raya (2) bkt bendera (2) blogger (14) buah2 tempatan (1) cake (3) calendar family (1) cameron highland (10) cga (65) char koay teaw (1) chef daddy (4) chicken rice shop (3) coffee bean (4) cokodok pisang (1) copthorne orchid (1) cycling (1) daddy (13) daddy & mummy (1) Dave Deli (4) dinner (3) doa (2) eb (2) election (1) ellesya (149) ellesya & syasya (1) ellesya adrian daniel (2) ellesya daddy (6) ellesya dan emir (58) ellesya dan mummy (2) ellesya dan zara (1) ellesya emir adrian daniel (2) ellesya emir adrian daniel zara (1) ellesya emir adrian daniel zara haziq (1) ellesya emir daddy (9) ellesya emir daddy eshal (1) ellesya emir eshal (8) ellesya emir mummy (2) ellesya emir zara (2) emir (37) emir amal (3) emir amal zara daniel (1) emir dan daddy (4) end of year (1) eshal (2) family (18) family day (4) ferry (3) fever (1) FLAMINGO BEACH (4) fraser hill (1) friendz (3) fullhouse (3) funfair (1) GA (2) game (1) good news (1) Gurney Plaza (2) haagen dazs (6) hadiah (4) haiwan peliharaan (1) haji (6) haziq (1) header (2) hello kitty (1) hiking (1) HOPE CHILDREN (5) hotspring (5) icc (3) ikan bakar (2) info (2) Ipoh (9) j-co & coffee (3) jamboree (1) Jordan (1) junior (4) kampung (26) kashmir (2) kenny rogers (5) kereta (3) khazanah (1) kidland (1) komtar (1) konvokesyen (1) Langkawi (5) make up (1) manhattan fish market (6) maskot (1) maulidur rasul (1) MC (1) McD (4) member (6) menang CGA (3) merdeka (1) mesin basuh (1) MINDEN HEIGHT (1) mutiara kata (4) my besday (2) nasi arab (1) nasi himpit (1) netball (2) new year (3) nur cemerlang (3) nureen (1) Nuzul Al-Quran (2) old town (1) opis (2) padang kota (5) pantai (3) PC fair (1) pen mutiara (1) persekolahan ellesya (1) pisang grg cheese (1) pizza hut (3) pmc (2) potluck (2) promote (1) Pulau Aman (1) queensbay (27) rainbow paradise (6) ramadhan (11) random (10) raya (45) recipi (21) satin wrap band snood (1) secret recipi (2) serunding (1) shah alam (6) shera (1) shera daniel (1) shopping (6) shopping raya (3) siam express (4) snowwalk (1) souvenir (1) spegthhi (1) straits Quay (1) SUBWAY (3) sunnah (1) sunway carnival (1) supper (1) suprize (4) susu (2) swimming pool (1) TAG (6) tanjung asam (2) tasek (2) tasek takong (1) times square (3) TLF mag cover (1) TM (18) tok (1) toy museum (1) Tutti Fruiti (1) utk anak2 (1) warning (1) waterfall (4) wayang (3) wedding (26) western (1) ww (32) zara (5) zara amal daniel adrian (1) zoo negara (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My 1st contest!!

My 1st contest!!
31 January 2011

2nd GA " chopstik giveaway"

2nd GA " chopstik giveaway"
11 march 11

3rd "baby with uncle @ aunty giveaway"

Floater Giveaway

Floater Giveaway
30 April 2011

vacation may 2011 giveaway

vacation may 2011 giveaway
08 may 2011

hepi 4th anniversary

hepi 4th anniversary
end of may

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
end of june

2nd vacation 2011 giveaway

2nd vacation 2011 giveaway
diberitahu kelak

eyeliners raya giveaway

eyeliners raya giveaway
16 august 2011

KoreaN GiveawaY

KoreaN GiveawaY
18 dec 2011