sup ikan merah vs udang goreng brokoli bersos tiram black paper

assalamualaikum.....
autopublish

bila wahida pernah up kan n3 pasal sup ikan merah
alahaiii teringin benor nak merasa
tgu n3 recipi blom lg muncul so nureen google la recipi
weekend 2mgu sdah, bertungkus lumus la memasak 
dah lama tak masak, mau 2bln lebih
asyik tapau ngan mkn kat luaq jerr hehhe

 bahan utk menumbuk... nak menumbuk pon jauh sedepa hahhaa
klau ada cili padi, lagi la..
takut beb masuk mata hahhaa


baru menumbuk alih2 dah siap
gambo by phone jerr tue mcm x brapa cun....
tp x brapa kick la nureen buat
wassap en daddy, ckp x brapa kick
so en daddy offer akan buatkan nanti...
yeeeeaaaahhhh....

myb ada yg x kena kot
sbb klau bab buat sup ni slalu mmg en daddy buat lg sedap dr nureen buat mmg terbukti, sbb bila en daddu buat sup
anak2 mkn bertambah2.. ;)

recipi ni nureen ambik dr blogger


Bahan-Bahan
1 kg ikan merah 
4 cawan air
minyak utk menumis
Daun sup/daun bawang dan bawang goreng-utk taburan

Bahan tumbuk
1 sudu besar lada sulah/putih (nureen beli yg serbuk)
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Bahan Tumis
1 btng kayu manis, 1 kntm bnga lawang, 2 biji buah pelaga
1 ulas bwng putih-hiris
2 biji bwng merah-hiris

Cara-Cara
Ikan di siang,ptng 2, cuci dan toskan.
Tumbuk lada putih hingga lumat dan 
tumbuk jgk bhn2 yg lain sehingga lumat.
Panaskan minyak dan tumiskan bhn2 tumis.
Masukkan bahan2 tumbuk tadi dan tumis sehingga naik bau..
Masukkan air, biarkan mendidih.....
masukkan ikan dan kacau rata..
Tambah air lagi jika perlu. Masukkan garam dan perasakan.
Sekiranya dah cukup rasa, matikan api dan angkat. Letak dlm mangkuk dan taburkan bwng goreng dan daun sup/bawang. 
Sedia utk di hidangkan.

2nd menu yg mmg fvret nureen & family
udang goreng brokoli bersos tiram & black paper

yang ni klau bg nureen ratah saja pon bleh licin
sng & simple jerr

bahan2 dia
udang, ikut cita rasa
brokoli & carrot
(nak tambah apa jenis sayur pon boleh mcm bunga kubis, putik jagung, cendawan, tomato)
bawang putih n besar
sos tiram & sos black paper (sesedap rasa)

cara2 dia
tumis bawang 
masukkan udang.. kacau hingga masak
masukkan brokoli & carrot, kacau sekejap jer masukkan sos tiram & sos black paper
kacau sekejap & rasa la ckup ker idak..
klau dh cukup, bleh tutup api, siap... hehe
klau ada yg suka kuah dia pekat, bancuh ckit tepung gandum @ jagung
masukkan masa dh nk tutup api...
perghhh.....

pastu layan plak jelly rasberry nona ngan agar2 warna warni
hehheee... sejuk tekak mkn musim panas ni

___________________________________________________________________________________
jom singgah


Comments

eima said…
dh lama aku nk try buat sup tu utk ank2.... tp x reti.....
mamaarifakeem said…
Sup ikan? ?. Tak besa buat lg, nk cam sedap je tu :-)
syawalsimpsons said…
adoi sedap ni...boleh la buat ni
tetiba rs mcm da lamaaaa x mkn sup ikan
wantie said…
wah... rasa mcm nak masak sup ikan la pulak. lama gak kak t tak buat ni.

brokoli udang tu, memang meratah pun boleh Nureen. ate kita kan hantu sayur...
Nafira usof said…
terliur pulak tgk agar2 tuh.. memang layan kalo makan di musim panas nih..:)
Sedapnya... akak minggu lepas masak sup ikan merah ni Nureen :)
Sedapnya... akak minggu lepas masak sup ikan merah ni Nureen :)
el said…
kdg2 gak wat sup ikan merah ni
paling senang n cepat
lau pantang letak lada hitam lagi best hahaha
Zura@Iwan said…
buat sup ikan ni simple je kan

sonok woo msk mkn kt umah..

ak suka sayur gk..kdg2 ak ratah gk..

Popular posts from this blog

pertandingan masak bubur asyura 2011

C.O.F.F.E.E

Lebaran 2017