Friday, February 7, 2014

6 kebaikan mandi sebelum subuh....

assalamualaikum
autopublish

CNY d kg lagi...
sronoknya bila blk kampung kan
tambah kwsn umah mak & abah dikelilingi pokok2 kayu
mmg sejukkkk.... pagi2 masa nak ambik air sembahyang, sejuknya air dia mcm air dr dlm petiice tue
klau mandi nak pegi sekolah mmg mengigil la
tara kami dok mandi tgh hari pon sejuk lagi ni kan pulak pagi2 kan....
mmg nyaman tenang... selimut kena tebal bila tdoq mlm2...
org kata mandi air sejuk lebih baik dr air panas kan..
baik utk kesihatan, nak tau manfaat dia

1. Kulit lebih lembut dan halus
pada waktu pagi selalunya anda akan memasang "water heater" untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan. selepas ini, jika anda memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. kulit pula menjadi lebih lembut dan halus.

2. Melancarkan peredaran darah
jika peredaran darah anda lancar maka tubuh badan anda akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. malah anda juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rasa letih.

3. Meningkatkan kesuburan
kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila anda mandi pada waktu pagi. ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita.

4. Mengurangkan risiko darah tinggi
untuk anda yang memiliki penyakit darah tinggi, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk anda mengurangkan penyakit anda. Insya ALLAH, dengan izin ALLAH, jika ia diamalkan selalu, penyakit anda akan pulih.

5. Mengurangkan tekanan serta tenang
air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran darah setelah lama berbaring. buat anda yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik utk anda menghilangkannya. oleh itu, ubahlah tabiat kpd mandi pagi sebelum subuh.

6. Meningkatkan sel darah putih
mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel darah putih di dalam tubuh badan. apabila sel darah putih banyak, maka daya tahan penyakit dan tubuh badan boleh melawan virus. oleh itu, anda tidak mudah untuk dijangkiti dengan sebarang penyakit...

 bila d kg jugak
nureen suka benor la snap aksi anak2...
emir dah berbaring mcm askar dah
buat apa kat c2????
 oooo dok susun2 keta mainan ropanya
lari mai dkt mummy, kakak sya plak dok kutip keta menan tue
 bila nmpk flash camera, emir terus stop & berdiri mcm tgh sembahyang g2.. hehehe
 nak senyum tak senyum jerr muka tue...
mulut mcm pakai lipstik plak...
 bila suruh peluk kakak sya
kuat2 dia peluk smpi x tgk camera
 comellah anak2 mummy & daddy ni :)
good respon hehehe
 kakak sya minta snap skali lagi
 elok nak snap emir dh mula nak pegang camera, nak tgk gambo yg mummy snap tadi
 ajak zara join skali
zara x mau.. jln laju jerr g dapor
amal x dak, balik johor...
 bila suruh posing, kakak sya jerr beraksi, emir kaku..
 dah puas berposing, lapo la plak
eh, tu biskut kakak sya la..
klau dah kotak rapunzel ni x kan emir yg pilih plak kan hehee
 main sama2 mcm ni la
jgn gaduh2 yerr...
slalu klau kakak sya tgh main emir jarang nak ambik
tapi klau emir yg tengah main, kakak sya slamber ja tarik
so mula la kena marah ngan mummy & daddy..
cian dia..

khusyuk sungguh 2 beradik ni...
zara x mau join... dok melekat kat mummy dia.. ;)
___________________________________________________________________________________
jom singgah

11 comments:

Nurzakiah Hanum said...

perkongsian yang best

syawalsimpsons said...

info yang baik....seronok bebudak ni berlarik sana sini kat kampong yee

msredcheesecake said...

mak2 biasalan mandi sebelum subuh...mmg kena bangun awal urusakan anak2...

eima said...

emir sekali tgk cam gegirl pun ade ... comey .. syok dpt blk kg kan .. ai is suka mandi air panas tak kira bila ...

Khai♥Rin : anies said...

tqvm nureen... nnt tggu ek..apa yg smpi ;-)

pic no. 4 tu... br sy perasan...emir betul2 ikut muka nureen..comel!!

wantie said...

amalkan jugak..tapi kalau dpt air perigi lagi pergh....

Zura@Iwan said...

mmg mandi pagi2 sejuk beb
kt rumah abah ak..
bilik air ada kolah..mmg sejuk air dia..sejuk mndi time tghari pon..

ak jarang amal mandi awal pagi..hehe..

el said...

kat umah weols ni pun air dia sejuk wooo bila mandi...tp iols mmg takut2 skit nak mandi air sejuk..tp heran anak2 iols mmg x kenal sejuk lgsg..pakai mandi je huhuhu

iols tgk muka emir sekali npk cam muka alana pulak..tang mata tu serupalah

Anonymous said...

Haha...lawak plak tgk gmbr zara jln pi dapur..dgn napkin kat tengkuk..x mau tgkp gmbr

Cho Zila said...

akak bangun awal tapi mandi selalu lambat,,, maalumler selagi tak habis memasak, mengemas dan lain2 tak mandiler.. alahai kena mandi awaller lepaihni...

~MommyAqilMedina~ said...

aduiyaii..memang payah kot kalau nak bangun sblum subuh ni..hehe..terasa malas ya amat..tapi memang banyak kebaikan kan..

Labels

1st avenue (1) abah (1) ahlam (2) aidilAdha (2) air nyoq (2) amal (4) anmum (1) anniversary (8) aquarium (2) asyura (2) Ayam Penyet (1) bandung (1) banjir kilat (1) baskin robin (1) BBQ (1) bertunang (1) besday (35) bff (1) bff ellesya (2) bilik idaman (1) biskut raya (2) bkt bendera (2) blogger (14) buah2 tempatan (1) cake (3) calendar family (1) cameron highland (10) cga (65) char koay teaw (1) chef daddy (4) chicken rice shop (3) coffee bean (4) cokodok pisang (1) copthorne orchid (1) cycling (1) daddy (13) daddy & mummy (1) Dave Deli (4) dinner (3) doa (2) eb (2) election (1) ellesya (149) ellesya & syasya (1) ellesya adrian daniel (2) ellesya daddy (6) ellesya dan emir (58) ellesya dan mummy (2) ellesya dan zara (1) ellesya emir adrian daniel (2) ellesya emir adrian daniel zara (1) ellesya emir adrian daniel zara haziq (1) ellesya emir daddy (9) ellesya emir daddy eshal (1) ellesya emir eshal (8) ellesya emir mummy (2) ellesya emir zara (2) emir (37) emir amal (3) emir amal zara daniel (1) emir dan daddy (4) end of year (1) eshal (2) family (18) family day (4) ferry (3) fever (1) FLAMINGO BEACH (4) fraser hill (1) friendz (3) fullhouse (3) funfair (1) GA (2) game (1) good news (1) Gurney Plaza (2) haagen dazs (6) hadiah (4) haiwan peliharaan (1) haji (6) haziq (1) header (2) hello kitty (1) hiking (1) HOPE CHILDREN (5) hotspring (5) icc (3) ikan bakar (2) info (2) Ipoh (9) j-co & coffee (3) jamboree (1) Jordan (1) junior (4) kampung (26) kashmir (2) kenny rogers (5) kereta (3) khazanah (1) kidland (1) komtar (1) konvokesyen (1) Langkawi (5) make up (1) manhattan fish market (6) maskot (1) maulidur rasul (1) MC (1) McD (4) member (6) menang CGA (3) merdeka (1) mesin basuh (1) MINDEN HEIGHT (1) mutiara kata (4) my besday (2) nasi arab (1) nasi himpit (1) netball (2) new year (3) nur cemerlang (3) nureen (1) Nuzul Al-Quran (2) old town (1) opis (2) padang kota (5) pantai (3) PC fair (1) pen mutiara (1) persekolahan ellesya (1) pisang grg cheese (1) pizza hut (3) pmc (2) potluck (2) promote (1) Pulau Aman (1) queensbay (27) rainbow paradise (6) ramadhan (11) random (10) raya (45) recipi (21) satin wrap band snood (1) secret recipi (2) serunding (1) shah alam (6) shera (1) shera daniel (1) shopping (6) shopping raya (3) siam express (4) snowwalk (1) souvenir (1) spegthhi (1) straits Quay (1) SUBWAY (3) sunnah (1) sunway carnival (1) supper (1) suprize (4) susu (2) swimming pool (1) TAG (6) tanjung asam (2) tasek (2) tasek takong (1) times square (3) TLF mag cover (1) TM (18) tok (1) toy museum (1) Tutti Fruiti (1) utk anak2 (1) warning (1) waterfall (4) wayang (3) wedding (26) western (1) ww (32) zara (5) zara amal daniel adrian (1) zoo negara (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My 1st contest!!

My 1st contest!!
31 January 2011

2nd GA " chopstik giveaway"

2nd GA " chopstik giveaway"
11 march 11

3rd "baby with uncle @ aunty giveaway"

Floater Giveaway

Floater Giveaway
30 April 2011

vacation may 2011 giveaway

vacation may 2011 giveaway
08 may 2011

hepi 4th anniversary

hepi 4th anniversary
end of may

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
end of june

2nd vacation 2011 giveaway

2nd vacation 2011 giveaway
diberitahu kelak

eyeliners raya giveaway

eyeliners raya giveaway
16 august 2011

KoreaN GiveawaY

KoreaN GiveawaY
18 dec 2011