Wednesday, November 20, 2013

1st time buat laksa johor.. mavelous..

assalamualaikum.....

tetiba teringin nak mkn laksa johor
dolu ada restron laksa shake kat queensbay senang la
mcm2 jenis laksa ada
laksa penang, johor, singapore, kedah... etc
tp skrg dh tutup..

memandangkan mgu lepas nureen EL
so plan la sonsorang nak buat laksa johor
google la recipi... last nureen ambik recipi dr kak fauziah samad ni
terjah la....
 BAHAN2NYA:
1kg ikan temenung
(sbb ikan sardin @ selayang @ parang x der)
¾ cawan rempah kari ikan @ daging
½ cawan cili kering*
¾ cawan udang kering*
5 batang serai*
2 inci halia*
2 inci lengkuas*
5 biji bawang besar*
2 cawan santan pekat
 ½ cawan minyak masak
1 sudu besar kerisik
daun kesom
1/2 bunga kantan
(* blend terlebih dahulu)

ULAM2
Timun
1/2 bunga kantan
bawang besar
limau kasturi


CARA:
Ikan dibersihkan pastu kukus@rebus.
 Air rebusan simpan. Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air kukusan ikan tadi. Tepikan. Kisar bawang, serai, lengkuas dan halia sampai halus.


Panaskan periuk bubuh minyak setengah cawan dan masukkan bawang, serai, lengkuas dan halia kisar tadi.
tumis sampai naik bau.
Masukkan rempah ikan dan goreng pantas selama satu minit.
 Masukkan air setengah cawan dan goreng lagi kira-kira lima minit.
Pastu masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak.


Bila terbit minyak, masukkan ikan yang telah dikisar.
Kacau rata. Bubuh air tiga cawan dan santan dua cawan.
Bila dah mendidih masukkan 1 cawan udang kering kisar dan satu sudu besar kerisik, bunga kantan & daun kesom..
biarkan mendidih & siap....
inilah hasilnyaaa.....

sambal tu nureen tumbuk cabai kering + cabai melaka + cabai hidup + belacan + garam
nak buat timun bentuk bunga tue bleh terjah blog kak jee
tak lupa buat jiran sebelah kanan & kiri... :)

ri ni nureen AL
attend graduation ellesya :)
________________________________________________________
jom singgah


13 comments:

mama tisya said...

dapnye laksa johor..pandai nureen buat

Kakzakie said...

Waahhh.. kuah yg Nureen buat mantop betul. Kalau makan laksa johor kena guna tangan tau baru betul:)

Nurzakiah Hanum said...

nampak sedap

lieyalatif said...

lieya nak pindah umah sebelah umah nureeeeeennnnnn!!! hahahahaah....mane tau ade jeki dpt rase masakan sedap nureen ekekekeekek....rajin betul nureen ni laaa...pestime buat tapi nampak mmg menjadi n cantik jek....kompom rase pun sedap tu kan....

lieya ni kan nureen, name jek org johor tapi mmg tak reti n tak suke mkn laksa johor...lieya lagi suke laksam ...laksa penang pun lieya kureng .....tapi kalo dpt free mmg bantai jek laa kakaakakakakk

eima said...

tak penah mkn .. klu yg belah johor yg tak letak kari tu penah la makn .... MIL rajin buat

el said...

kuahnya mmg pekat eh..tu spageti eh..xnah mkn laksa johor ni..
skun laksa2 xbape nak gemo..tgu abis 3bln kut hahaha

dhiera said...

tak pernah rasa laksa johor.

mee dia kuning ea~

wantie said...

laksa johir tu guna spagedik kan..

eh toi ka depa kata makan laksa johor kena mkn guna tangan.

hari tu makan ngan tangan ke ngan kaki. ups..ngan camca?

Qhaifa Nur said...

bos kak nur orang johor...merasa makan sebab dialah...sedapnya nureen

Zura@Iwan said...

uitt..nnti buat ak nk try rasa.
hahaha..

cm remeh je bhn2 dia..haha

ak suka buat laksa utara..hikss

Nafira usof said...

adehaiiii.. terliur tengok laksa johor nureen. zura tak pernah makan laksa johor nih. kalo laksa penang pernah lah makan. laksa Ganu kuah putih dah selalu makan duluuuu.

» NAJA « said...

laksa johor memang sedap
pekena pulak dengan sambal belacan power

mama lieyna said...

Dap tuuu.. dh pandai.. lain sket dr resepi eina, eina tak letak udang kering :-)

Labels

1st avenue (1) abah (1) ahlam (2) aidilAdha (2) air nyoq (2) amal (4) anmum (1) anniversary (8) aquarium (2) asyura (2) Ayam Penyet (1) bandung (1) banjir kilat (1) baskin robin (1) BBQ (1) bertunang (1) besday (35) bff (1) bff ellesya (2) bilik idaman (1) biskut raya (2) bkt bendera (2) blogger (14) buah2 tempatan (1) cake (3) calendar family (1) cameron highland (10) cga (65) char koay teaw (1) chef daddy (4) chicken rice shop (3) coffee bean (4) cokodok pisang (1) copthorne orchid (1) cycling (1) daddy (13) daddy & mummy (1) Dave Deli (4) dinner (3) doa (2) eb (2) election (1) ellesya (149) ellesya & syasya (1) ellesya adrian daniel (2) ellesya daddy (6) ellesya dan emir (58) ellesya dan mummy (2) ellesya dan zara (1) ellesya emir adrian daniel (2) ellesya emir adrian daniel zara (1) ellesya emir adrian daniel zara haziq (1) ellesya emir daddy (9) ellesya emir daddy eshal (1) ellesya emir eshal (8) ellesya emir mummy (2) ellesya emir zara (2) emir (37) emir amal (3) emir amal zara daniel (1) emir dan daddy (4) end of year (1) eshal (2) family (18) family day (4) ferry (3) fever (1) FLAMINGO BEACH (4) fraser hill (1) friendz (3) fullhouse (3) funfair (1) GA (2) game (1) good news (1) Gurney Plaza (2) haagen dazs (6) hadiah (4) haiwan peliharaan (1) haji (6) haziq (1) header (2) hello kitty (1) hiking (1) HOPE CHILDREN (5) hotspring (5) icc (3) ikan bakar (2) info (2) Ipoh (9) j-co & coffee (3) jamboree (1) Jordan (1) junior (4) kampung (26) kashmir (2) kenny rogers (5) kereta (3) khazanah (1) kidland (1) komtar (1) konvokesyen (1) Langkawi (5) make up (1) manhattan fish market (6) maskot (1) maulidur rasul (1) MC (1) McD (4) member (6) menang CGA (3) merdeka (1) mesin basuh (1) MINDEN HEIGHT (1) mutiara kata (4) my besday (2) nasi arab (1) nasi himpit (1) netball (2) new year (3) nur cemerlang (3) nureen (1) Nuzul Al-Quran (2) old town (1) opis (2) padang kota (5) pantai (3) PC fair (1) pen mutiara (1) persekolahan ellesya (1) pisang grg cheese (1) pizza hut (3) pmc (2) potluck (2) promote (1) Pulau Aman (1) queensbay (27) rainbow paradise (6) ramadhan (11) random (10) raya (45) recipi (21) satin wrap band snood (1) secret recipi (2) serunding (1) shah alam (6) shera (1) shera daniel (1) shopping (6) shopping raya (3) siam express (4) snowwalk (1) souvenir (1) spegthhi (1) straits Quay (1) SUBWAY (3) sunnah (1) sunway carnival (1) supper (1) suprize (4) susu (2) swimming pool (1) TAG (6) tanjung asam (2) tasek (2) tasek takong (1) times square (3) TLF mag cover (1) TM (18) tok (1) toy museum (1) Tutti Fruiti (1) utk anak2 (1) warning (1) waterfall (4) wayang (3) wedding (26) western (1) ww (32) zara (5) zara amal daniel adrian (1) zoo negara (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My 1st contest!!

My 1st contest!!
31 January 2011

2nd GA " chopstik giveaway"

2nd GA " chopstik giveaway"
11 march 11

3rd "baby with uncle @ aunty giveaway"

Floater Giveaway

Floater Giveaway
30 April 2011

vacation may 2011 giveaway

vacation may 2011 giveaway
08 may 2011

hepi 4th anniversary

hepi 4th anniversary
end of may

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
end of june

2nd vacation 2011 giveaway

2nd vacation 2011 giveaway
diberitahu kelak

eyeliners raya giveaway

eyeliners raya giveaway
16 august 2011

KoreaN GiveawaY

KoreaN GiveawaY
18 dec 2011