1st time buat laksa johor.. mavelous..

assalamualaikum.....

tetiba teringin nak mkn laksa johor
dolu ada restron laksa shake kat queensbay senang la
mcm2 jenis laksa ada
laksa penang, johor, singapore, kedah... etc
tp skrg dh tutup..

memandangkan mgu lepas nureen EL
so plan la sonsorang nak buat laksa johor
google la recipi... last nureen ambik recipi dr kak fauziah samad ni
terjah la....
 BAHAN2NYA:
1kg ikan temenung
(sbb ikan sardin @ selayang @ parang x der)
¾ cawan rempah kari ikan @ daging
½ cawan cili kering*
¾ cawan udang kering*
5 batang serai*
2 inci halia*
2 inci lengkuas*
5 biji bawang besar*
2 cawan santan pekat
 ½ cawan minyak masak
1 sudu besar kerisik
daun kesom
1/2 bunga kantan
(* blend terlebih dahulu)

ULAM2
Timun
1/2 bunga kantan
bawang besar
limau kasturi


CARA:
Ikan dibersihkan pastu kukus@rebus.
 Air rebusan simpan. Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air kukusan ikan tadi. Tepikan. Kisar bawang, serai, lengkuas dan halia sampai halus.


Panaskan periuk bubuh minyak setengah cawan dan masukkan bawang, serai, lengkuas dan halia kisar tadi.
tumis sampai naik bau.
Masukkan rempah ikan dan goreng pantas selama satu minit.
 Masukkan air setengah cawan dan goreng lagi kira-kira lima minit.
Pastu masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak.


Bila terbit minyak, masukkan ikan yang telah dikisar.
Kacau rata. Bubuh air tiga cawan dan santan dua cawan.
Bila dah mendidih masukkan 1 cawan udang kering kisar dan satu sudu besar kerisik, bunga kantan & daun kesom..
biarkan mendidih & siap....
inilah hasilnyaaa.....

sambal tu nureen tumbuk cabai kering + cabai melaka + cabai hidup + belacan + garam
nak buat timun bentuk bunga tue bleh terjah blog kak jee
tak lupa buat jiran sebelah kanan & kiri... :)

ri ni nureen AL
attend graduation ellesya :)
________________________________________________________
jom singgah


Comments

mama tisya said…
dapnye laksa johor..pandai nureen buat
Kakzakie said…
Waahhh.. kuah yg Nureen buat mantop betul. Kalau makan laksa johor kena guna tangan tau baru betul:)
lieyalatif said…
lieya nak pindah umah sebelah umah nureeeeeennnnnn!!! hahahahaah....mane tau ade jeki dpt rase masakan sedap nureen ekekekeekek....rajin betul nureen ni laaa...pestime buat tapi nampak mmg menjadi n cantik jek....kompom rase pun sedap tu kan....

lieya ni kan nureen, name jek org johor tapi mmg tak reti n tak suke mkn laksa johor...lieya lagi suke laksam ...laksa penang pun lieya kureng .....tapi kalo dpt free mmg bantai jek laa kakaakakakakk
eima said…
tak penah mkn .. klu yg belah johor yg tak letak kari tu penah la makn .... MIL rajin buat
el said…
kuahnya mmg pekat eh..tu spageti eh..xnah mkn laksa johor ni..
skun laksa2 xbape nak gemo..tgu abis 3bln kut hahaha
dhiera said…
tak pernah rasa laksa johor.

mee dia kuning ea~
wantie said…
laksa johir tu guna spagedik kan..

eh toi ka depa kata makan laksa johor kena mkn guna tangan.

hari tu makan ngan tangan ke ngan kaki. ups..ngan camca?
Qhaifa Nur said…
bos kak nur orang johor...merasa makan sebab dialah...sedapnya nureen
Zura@Iwan said…
uitt..nnti buat ak nk try rasa.
hahaha..

cm remeh je bhn2 dia..haha

ak suka buat laksa utara..hikss
Nafira usof said…
adehaiiii.. terliur tengok laksa johor nureen. zura tak pernah makan laksa johor nih. kalo laksa penang pernah lah makan. laksa Ganu kuah putih dah selalu makan duluuuu.
» NAJA « said…
laksa johor memang sedap
pekena pulak dengan sambal belacan power
mama lieyna said…
Dap tuuu.. dh pandai.. lain sket dr resepi eina, eina tak letak udang kering :-)

Popular posts from this blog

pertandingan masak bubur asyura 2011

C.O.F.F.E.E

Lebaran 2017