Thursday, May 15, 2014

khazanah lama tp membangkitkan selera...

assalamualaikum..... 


jumaat lepas, join staff opis g repair telefon umah gabenor penang
so telefon kat bhgian dapoq yg rosak
kwsn umah gabenor ni kwsn terlarang klau nak ambik gambar suka2 hati
so.... apa yg nureen dpt snap masa d dapoq???

 nin dia
ada dlm cerita upin ipin tau..
anak2 nureen kan dok tgk...
nama alat ni x tau tp guna dia utk buat tepung
cth mcm terok beras ka, kacang hijau ka
pastu putaq la atas tue.. maka terhasillah tepung
org dolu2 klau buat kueh muih pakai tepung mcm ni la
la ni mana dah nak ada... kesedapan dia lain tau dr pakai tepung yg siap dh dikilangkan tue
 ni plak giling cabai kering
kat kg mmg ada.. tp nureen x tau mak letak mana
masa kecik2 dlu pernah tolong arwah tok gilingkan cabai kering
pergghhh berpeluh2.. hahhaa

batu yg atas tu bkn duduk mcm tue
silap tue.. bukan nureen yg angkat staff opis yg angkat
dia x pernah tgk so dia x tau kedudukan asal batu tu hahhaa

___________________________________________________________________________________
jom singgah

8 comments:

Syeeda said...

batu giling cabai tu dok ada kat dapur umah wat perhiasan..hii xdan nak giling =)

Nurzakiah Hanum said...

TERINGAT ARWAH NENEK DULU ADA KAT UMAH ANUM

syawalsimpsons said...

lama sungguh tak tgk batu giling ni

Nafira usof said...

wahhhh.. masih ade lagi alat yg buat tepung tuh yer.. memang teringat kat citer upin ipin bila tengok alat tuh.. hehehehe.

yang giling cili tuh nampak cam besar bendenye. mmg besar eh??

lieyalatif said...

woo betul tu nureen...ni semua barang2 lama nieh...org dlu gune laa tuk masak2.... lieya pun takpenah tgk live...tgk dari katun upin ipin laa kahkahkah.... aduhh sygkan generasi kite ni dah tak kenal barang2 lama kat dapur...ni kirenye kebanggaan org melayu nieh....

mmg rase beza kalo guna cara tradisional ni nureen...tapi tu laa kudrat jek laa takut lagi nak menggelek....lagipun skrang mesin2 lagi canggih2....

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Batu giling cili tu ada lagi rumah mak akak tapi yg batu nak proses tepung tak pernah ada tapi pernah tengok lah sebelum ni :)

el said...

gamaknye gabenor tu suka hasil dr tradisional kut eh

Ema Johari said...

dah susah nak jumpa barang lama ni...orang dulu-dulu selalulah pakai..kita sekarang semuanya pakai elektrik.

Labels

1st avenue (1) abah (1) ahlam (2) aidilAdha (2) air nyoq (2) amal (4) anmum (1) anniversary (8) aquarium (2) asyura (2) Ayam Penyet (1) bandung (1) banjir kilat (1) baskin robin (1) BBQ (1) bertunang (1) besday (35) bff (1) bff ellesya (2) bilik idaman (1) biskut raya (2) bkt bendera (2) blogger (14) buah2 tempatan (1) cake (3) calendar family (1) cameron highland (10) cga (65) char koay teaw (1) chef daddy (4) chicken rice shop (3) coffee bean (4) cokodok pisang (1) copthorne orchid (1) cycling (1) daddy (13) daddy & mummy (1) Dave Deli (4) dinner (3) doa (2) eb (2) election (1) ellesya (149) ellesya & syasya (1) ellesya adrian daniel (2) ellesya daddy (6) ellesya dan emir (58) ellesya dan mummy (2) ellesya dan zara (1) ellesya emir adrian daniel (2) ellesya emir adrian daniel zara (1) ellesya emir adrian daniel zara haziq (1) ellesya emir daddy (9) ellesya emir daddy eshal (1) ellesya emir eshal (8) ellesya emir mummy (2) ellesya emir zara (2) emir (37) emir amal (3) emir amal zara daniel (1) emir dan daddy (4) end of year (1) eshal (2) family (18) family day (4) ferry (3) fever (1) FLAMINGO BEACH (4) fraser hill (1) friendz (3) fullhouse (3) funfair (1) GA (2) game (1) good news (1) Gurney Plaza (2) haagen dazs (6) hadiah (4) haiwan peliharaan (1) haji (6) haziq (1) header (2) hello kitty (1) hiking (1) HOPE CHILDREN (5) hotspring (5) icc (3) ikan bakar (2) info (2) Ipoh (9) j-co & coffee (3) jamboree (1) Jordan (1) junior (4) kampung (26) kashmir (2) kenny rogers (5) kereta (3) khazanah (1) kidland (1) komtar (1) konvokesyen (1) Langkawi (5) make up (1) manhattan fish market (6) maskot (1) maulidur rasul (1) MC (1) McD (4) member (6) menang CGA (3) merdeka (1) mesin basuh (1) MINDEN HEIGHT (1) mutiara kata (4) my besday (2) nasi arab (1) nasi himpit (1) netball (2) new year (3) nur cemerlang (3) nureen (1) Nuzul Al-Quran (2) old town (1) opis (2) padang kota (5) pantai (3) PC fair (1) pen mutiara (1) persekolahan ellesya (1) pisang grg cheese (1) pizza hut (3) pmc (2) potluck (2) promote (1) Pulau Aman (1) queensbay (27) rainbow paradise (6) ramadhan (11) random (10) raya (45) recipi (21) satin wrap band snood (1) secret recipi (2) serunding (1) shah alam (6) shera (1) shera daniel (1) shopping (6) shopping raya (3) siam express (4) snowwalk (1) souvenir (1) spegthhi (1) straits Quay (1) SUBWAY (3) sunnah (1) sunway carnival (1) supper (1) suprize (4) susu (2) swimming pool (1) TAG (6) tanjung asam (2) tasek (2) tasek takong (1) times square (3) TLF mag cover (1) TM (18) tok (1) toy museum (1) Tutti Fruiti (1) utk anak2 (1) warning (1) waterfall (4) wayang (3) wedding (26) western (1) ww (32) zara (5) zara amal daniel adrian (1) zoo negara (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My 1st contest!!

My 1st contest!!
31 January 2011

2nd GA " chopstik giveaway"

2nd GA " chopstik giveaway"
11 march 11

3rd "baby with uncle @ aunty giveaway"

Floater Giveaway

Floater Giveaway
30 April 2011

vacation may 2011 giveaway

vacation may 2011 giveaway
08 may 2011

hepi 4th anniversary

hepi 4th anniversary
end of may

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
end of june

2nd vacation 2011 giveaway

2nd vacation 2011 giveaway
diberitahu kelak

eyeliners raya giveaway

eyeliners raya giveaway
16 august 2011

KoreaN GiveawaY

KoreaN GiveawaY
18 dec 2011