Friday, January 3, 2014

Bahaya Rokok Seawal Bangun Dari Tidur

assalamualaikum

untuk d kongsi bersama
moga org2 yg kita sayangi akan menjauhinya
sayangilah diri sendiri | ingatlah org tersayang
Perbuatan merokok sebaik bangun tidur pada waktu pagi meningkatkan risiko diserang barah paru-paru, menurut kajian baru. 
“Kami mendapati perokok yang merokok sebaik bangun tidur 
mempunyai paras bahan kimia tembakau dikenali NNK adalah 
lebih tinggi di dalam darah perokok jika mereka merokok 
sebaik bangun tidur,” 
kata profesor kesihatan biotabiat, Steven Branstetter, dari Universiti Pennsylvania State.



Mengapa saya harus berhenti merokok?
keburukan :
  • Merokok memberi kesan buruk kepada orang di sekeliling anda terutama ahli keluarga.
  • Ibu yang mengandung boleh melahirkan anak tidak cukup bulan, kurang berat badan atau mati selepas lahir.
  • Kanak-kanak yang terdedah kepada asap rokok boleh: Sering sakit dengan mengalami batuk-batuk, selsema serta jangkitan telinga, hidung dan tekak
  • Mengalami perkembangan paru-paru yang lemah
  • Mendapat asma

Bagaimana hendak berhenti merokok?

Banyak kaedah untuk berhenti merokok. Faktor yang paling penting adalah keinginan anda untuk menjadikannya satu kenyataan.

  • Tetapkan tarikh untuk berhenti
  • Yakin diri
  • Buatkan nota peringatan
  • Katakan pada diri anda "saya bukan perokok"
  • Sentiasa berfikiran positif
  • Dapatkan sokongan
  • gunakan terapi penganti nikotin
  • Amalkan 12M untuk berhenti merokok

Tip Berhenti Merokok 12 M :

  1. Melengah-lengahkan : Tunggu 5 minit atau katakan nanti sebentar
  2. Menarik nafas panjang : Tarikh nafas 3 kali secara perlahan-lahan
  3. Minum air : Terutama air masak. Elakkan minuman berkafein
  4. Menyibukkan diri : Buat sesuatu bagi mengalih fikiran dan untuk melupakan rokok
  5. Menjauhkan diri : Daripada orang yang merokok
  6. Mengelakkan diri : Daripada suasana atau situasi yang mendorong kepada merokok
  7. Mengunyah sesuatu : Seperti gam dan buah-buahan. Elakkan yang manis
  8. Membasuh tangan selalu
  9. Mandi dengan kerap
  10. Meregangkan otot : Lakukan senaman regangan apabila rasa mengantuk
  11. Meditasi
  12. Memohon doa : Berdoa agar dikuatkan azam dan tingkatkan usaha
ingatlah insan tersayang

__________________________________________________________________________________________________
jom singgah

10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great info sis

syawalsimpsons said...

info yang baik ni..alhamdulillah en asbeen sue bukan perokok

wantie said...

sib bek my swami tak merokok.ngeeee

Nureen "Abam Aron Dak dak tu maksudnya

Abang Mirul tak dak. hahahaha...
hanya jauhari yang mengenal manikan kan..

~MommyAqilMedina~ said...

Info yang bagus..tapi Husband Aida haihla..perokok tegar sungguh..naik cemuih dah!

Khai♥Rin : anies said...

tq 4 sharing..

sy akn forward entry ni kpd opismet2 yg liat btol nk berhenti merokok ni

Nafira usof said...

memang bahaya isap rokok nih.
tapi tu laaaa.. kalo dh perokok tegar mmg susah nak nasihat. ade ajar jawapan dr dorang~

Kakzakie said...

Kesian pada yg masih tak sedar lagi. Mujur jugalah bapak dan hubby kakak tak merokok..

Zura@Iwan said...

hrp2 en suami ak satu hari nnti berhenti merokok..
inshaAllah sentiasa berdoa agar Allah bukakn hati utk henti rokok..hehe..

eima said...

my enPanjang bkn smoker die ckp baik habis duit ke mende yg die suka dr rosakan diri....

kayyana said...

good info.

Labels

1st avenue (1) abah (1) ahlam (2) aidilAdha (2) air nyoq (2) amal (4) anmum (1) anniversary (8) aquarium (2) asyura (2) Ayam Penyet (1) bandung (1) banjir kilat (1) baskin robin (1) BBQ (1) bertunang (1) besday (35) bff (1) bff ellesya (2) bilik idaman (1) biskut raya (2) bkt bendera (2) blogger (14) buah2 tempatan (1) cake (3) calendar family (1) cameron highland (10) cga (65) char koay teaw (1) chef daddy (4) chicken rice shop (3) coffee bean (4) cokodok pisang (1) copthorne orchid (1) cycling (1) daddy (13) daddy & mummy (1) Dave Deli (4) dinner (3) doa (2) eb (2) election (1) ellesya (149) ellesya & syasya (1) ellesya adrian daniel (2) ellesya daddy (6) ellesya dan emir (58) ellesya dan mummy (2) ellesya dan zara (1) ellesya emir adrian daniel (2) ellesya emir adrian daniel zara (1) ellesya emir adrian daniel zara haziq (1) ellesya emir daddy (9) ellesya emir daddy eshal (1) ellesya emir eshal (8) ellesya emir mummy (2) ellesya emir zara (2) emir (37) emir amal (3) emir amal zara daniel (1) emir dan daddy (4) end of year (1) eshal (2) family (18) family day (4) ferry (3) fever (1) FLAMINGO BEACH (4) fraser hill (1) friendz (3) fullhouse (3) funfair (1) GA (2) game (1) good news (1) Gurney Plaza (2) haagen dazs (6) hadiah (4) haiwan peliharaan (1) haji (6) haziq (1) header (2) hello kitty (1) hiking (1) HOPE CHILDREN (5) hotspring (5) icc (3) ikan bakar (2) info (2) Ipoh (9) j-co & coffee (3) jamboree (1) Jordan (1) junior (4) kampung (26) kashmir (2) kenny rogers (5) kereta (3) khazanah (1) kidland (1) komtar (1) konvokesyen (1) Langkawi (5) make up (1) manhattan fish market (6) maskot (1) maulidur rasul (1) MC (1) McD (4) member (6) menang CGA (3) merdeka (1) mesin basuh (1) MINDEN HEIGHT (1) mutiara kata (4) my besday (2) nasi arab (1) nasi himpit (1) netball (2) new year (3) nur cemerlang (3) nureen (1) Nuzul Al-Quran (2) old town (1) opis (2) padang kota (5) pantai (3) PC fair (1) pen mutiara (1) persekolahan ellesya (1) pisang grg cheese (1) pizza hut (3) pmc (2) potluck (2) promote (1) Pulau Aman (1) queensbay (27) rainbow paradise (6) ramadhan (11) random (10) raya (45) recipi (21) satin wrap band snood (1) secret recipi (2) serunding (1) shah alam (6) shera (1) shera daniel (1) shopping (6) shopping raya (3) siam express (4) snowwalk (1) souvenir (1) spegthhi (1) straits Quay (1) SUBWAY (3) sunnah (1) sunway carnival (1) supper (1) suprize (4) susu (2) swimming pool (1) TAG (6) tanjung asam (2) tasek (2) tasek takong (1) times square (3) TLF mag cover (1) TM (18) tok (1) toy museum (1) Tutti Fruiti (1) utk anak2 (1) warning (1) waterfall (4) wayang (3) wedding (26) western (1) ww (32) zara (5) zara amal daniel adrian (1) zoo negara (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My 1st contest!!

My 1st contest!!
31 January 2011

2nd GA " chopstik giveaway"

2nd GA " chopstik giveaway"
11 march 11

3rd "baby with uncle @ aunty giveaway"

Floater Giveaway

Floater Giveaway
30 April 2011

vacation may 2011 giveaway

vacation may 2011 giveaway
08 may 2011

hepi 4th anniversary

hepi 4th anniversary
end of may

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
end of june

2nd vacation 2011 giveaway

2nd vacation 2011 giveaway
diberitahu kelak

eyeliners raya giveaway

eyeliners raya giveaway
16 august 2011

KoreaN GiveawaY

KoreaN GiveawaY
18 dec 2011