Dah lama nak publishkan n3 ni
Baru ari ni berkesempatan..
ayam ni pon dh basi klau tgu n3 ni kuaq kan..
hehehee
kami bergolek ngan ayam ni sebelum elly warded kat HCH ari tue..
klau nk tau story pasal elly warded ari tue leh klik kat n3 bwh ni k..
http://nureenasir.blogspot.com/2010/11/hope-children-hospital.html
http://nureenasir.blogspot.com/2010/12/hch-sg-ara-warded.html
http://nureenasir.blogspot.com/2010/12/di-hch-lagi.html
http://nureenasir.blogspot.com/2010/12/hurei-hurey-last-day-at-hch.html
http://nureenasir.blogspot.com/2010/12/hch-sg-ara-warded.html
http://nureenasir.blogspot.com/2010/12/di-hch-lagi.html
http://nureenasir.blogspot.com/2010/12/hurei-hurey-last-day-at-hch.html
*
*
*
*********************************************
Ayam Golek Kedah (En.Google)
1 ekor ayam seberat 1.6 kg
Bahan-bahan B:(dibahagi dua)
2 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar kerisik
2 biji tomato, dicincang
Bahan-bahan C: (dikisar dan dicampurkan 1 cawan air)
4 biji buah keras
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih 2 cm halia
1 cm lengkuas
Bahan-bahan D:
1 biji kelapa parut, diambil 6 cawan santannya
¾ sudu besar garam halus
2 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
1 keping hati dan hempedal, dihiris halus
2 biji ubi kentang, digoreng garing
2 biji telur rebus, digoreng garing
¾ cawan minyak masak
1 cawan air
Sedikit garam
1 ekor ayam seberat 1.6 kg
Bahan-bahan B:(dibahagi dua)
2 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar kerisik
2 biji tomato, dicincang
Bahan-bahan C: (dikisar dan dicampurkan 1 cawan air)
4 biji buah keras
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih 2 cm halia
1 cm lengkuas
Bahan-bahan D:
1 biji kelapa parut, diambil 6 cawan santannya
¾ sudu besar garam halus
2 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
1 keping hati dan hempedal, dihiris halus
2 biji ubi kentang, digoreng garing
2 biji telur rebus, digoreng garing
¾ cawan minyak masak
1 cawan air
Sedikit garam
Cara:
- Bersihkan ayam dan tuskan.
- Tumiskan bahan-bahan yang dikisar (bahan C) hingga wangi.
- Kemudian campurkan 1 cawan air.
- Kacau seketika sebelum dimasukkan bahan-bahan B. Masaklah hingga rempah wangi. Masukkan garam.
- Masukkan serai dan daun limau purut serta ubi kentang dan telur rebus yang telah digoreng.
- Masaklah sehingga hati dan hempedal empuk.
- Angkat telur, ubi dan hati serta hempedal.
- Masukkan bahan-bahan ini ke dalam perut ayam.
- Jahit leher dan bahagian punggung ayam kembali.
- Panggang ayam di dalam oven sehingga masak kekuning-kuningan.
- Sementara itu panaskan minyak, tumiskan lebihan rempah bahan-bahan B.
- Setelah rempah kelihatan agak kuning dan berbau wangi, masukkan 6 cawan santan tadi dan kacaulah hingga rempah tadi sebati dengan kuah.
- Masukkan garam. Masaklah kuah ini sehingga pekat.
- Angkat Ayam dari ketuhar.
- Siramkan kuahnya di atas ayam tadi ketika hendak menghidang.
SOOOOO INILAH HASILNYA....
Elly teruja tgk ayam tue..
Mummy jahit x kuat la.. abis isi2 dlm perut terkeluaq.. hehehe...
Siap utk dihidang...
Dan tersedia utk dimakan..
Elly dah tak sabaq tgu daddy balik.. daddy terpaksa OVER TIME!!! ari tue.. Dengan rasminya..... Hasil dr perasmian daddy & ellesya...
Acara mkn beradap tidak dapat dipublishkan... hehheh sbb terlalu sedap (hikhik perasan tol).. Sudah mkn relax2 dpn TV elly plak bz didapur.. ntah apa yg dibuatnya ya?? elly basuh pinggan ke??? mcm d n3 ni
http://nureenasir.blogspot.com/2010/06/nak-tolong-mummy-basuh-pinggan.html
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
oouucchhhh.... tgh mkn icecream rupanya... mentang2 freeze dibawah senang la dia nk buka & ambik tapaware ice cream tue.... fuyooooo punya la besaq elly nganga... duduk agak kurang sopan la sayang...Comotnyerrrr...
Korek lagi smpi licin... x mau bg mummy & daddy.. huuuu...
p/s : maaf yerr kwn2 yg terdekat bkn x mau jemput kerumah yerr, 1st time nak mencuba recipi ni.. kang jemput ramei2 tetiba x sodap plak tak ke malu aii ni... hehhee
11 comments:
sedapnya....nyummmyyyy
boleh tahan jgk.. wlpon 1st time buat.. ehheh
amboiii.. betul2 tergolekkk..
pandai masak!!
ayam beso tu.. habis k dlm masa 1 hari??
huii.. bukan sebarangan org yg bleh handle ayam bergolek mcm tu.. hebat nye.. kagum tau bleh masak ayam golek..
lya ~
nureen x der la pandei sgt lya, semua tue recipi en.google.. hehhe 3 ari baru abis itueww pon msk tong smpah lerr...
mekchu ~
ya ka.. hehhehe lama gak la nureen ambik masa nk buat ayam ni.. asben nak mkn so tungkus lumus lerr kami 2 beranak... tq2.. kagum ek..
hi nureen..lama tul rasanya x kesini...ieza memang xde masa nk ngadap lappy cuti2 sekolah ni...ti start sekolah memang akan lepas geram...he3..
ayam golek tu terangkat tengok...x susah ker nk makan tu,..
ieza ~
patut la sepi jerr blog k.ieza.. yerr la anak2 kan cuti nak la bermakja2 ngan mama dier..
nak kata susuah tue x jgk ikut jerr recipi dlm google tue..
lenkali buat jgn buang bg kt aku ler..alahai sygnye...teruja lak tgk ayam golek hang..oven tu pun aku teruja..rs nak beli jek..tgk arrr kalo ada rezeki lebih lg pun oven aku dah hancur..almaklumlah oven org bg yg x branded pya hehehehe
el ~
aku buang tue dh x byk la el.. dok panas2 ja smpai kering.. hehee.. klau byk lagi aku x buang la syg..
oven tue ok gak.. tgh ujung thn ni sale la el..
wah.. rasmi obon. Sib baik menjadi ayam golek ko nureen. Jgn sampai mcm Mr. bean masak turkey sudah...
Post a Comment