Wednesday, November 21, 2012

pavlova VS crepe cheese cake

assalamualaikum
autopublish


balik ja keja smpi umah ellesya request nk basuh keta

alahaiii penat la.. dia rajin betoi dok basuh soang2
sembuq aiq ja pon sblh dpn
daddy blk tgk dpn basah bonet x basah hahhaa
hujan sekerat ka?
ropa2nya anak dara dia rajin ptg tue
syg betoi dia ngan keta daddy dia ni
siap kiss n suruh nureen snap
so daddy : x perlu la kot tukaq clr keta kita hehhee
kami 2 beranak suka clr ni :)
mlm tue, semangat nureen berkobar2 nak wat pavlova
bila tgk recipi alahaiiii sgt2 simple n bhn2 dia pon simple

recipi : pavlova

bahan2 :

4 biji putih telur
1/2 cwn gula castor
1 sudu teh cuka makan
1 sudu besar tepung jagung
sedikit esen vanilla

 hiasan :
250ml whipping cream
buah2an kiwi strawberry n anggur

cara2nya :

1. pukul putih telur smpi kembang
2.masukkan gula sedikit demi sedikit sambil di pukul
3. masuk plak tepung jagung n cuka makan serta esen vanila pukul sekejap n siap utk di bakar

pukul whipping cream smpi kembang
dah kembang sapu kat atas pavlova n susun buah2nya
siap... boleh ngap hehehhe

ellesya mmg rajin menolong
ni hasil dr teluq putih + gula + tepung jagung + cuka

siap utk di bakaq

lebih kurang 1jam 1/2 yerr dgn suhu 110 -140'C
daddy n emir sabar menunggu
khusyuk tol emir dok tgk cartoon

agak2 apa tue?
hijau merah hitam??? ada cream jgk...

ini la dia setelah pavlova disusun buah2nya
nureen buat 2 tingkat

sapu whipping cream....yg rajin offcoz la ellesya kan
dok susun buah2.... suka betoi


perghhhh sedapppp...

eh.. ingat dah siap.. nak jugak letak anggur kat tgh2 tue

setelah dipotong... :)


seminggu kemudian nureen try ni plak

crepe cheese cake
nureen reka tambah cheese 
klau ikut recipi asal sila click cini

clr x cantikk sbb nureen silap..
sepatutnya cream dia clr putih yg crepe dia clr choc baru cantik huuu
agak renyah @ susah.. n myb ni pertama n terakhir buat kot hahaaaa

18 comments:

mamalieyna said...

rajinnye.... nmpk best tp mmg rasa cam leceh je..eina bab ni kureeng rajin sket..hee~

Lynn Hamzah said...

pavlova tu nampak menyelerakan...teringin nak buat sendiri tapi tak terbuat pun...huhuhuhu...

Anum said...

rajin sis
nyum2

nanakimie said...

wah,rajin sis...hehe..nak simpan la resepi pavlova tu,mana tau rajin t leh buat:)

Ema Blog said...

rajinnya nureen....

Nafira usof said...

sedapnye!! terliur dh nih~

Fai CeritaCinta said...

resepi pavlova mmg senang, tapi x sanggup nk tunggu masak.. lama kan kak? rasa ade dlm sejam kena tunggu..

wantie said...

sedapnya... silap pun nampak mengiurkan..

kalau renyah.. mcm mana nak try ni. alahai..

el said...

mak aiii giler dow
pandai sey ko bake 2 cake ni
jeles kelaut aku dow..hahahaha
rajin lor ang skang eh..huhu
xmo bg kat aku 2 3 tapau ke dow haha
alang2 drop lah kt opis aku citttt

Qhaifa Nur said...

sedapnya pavlova....
bertingkat2 lagi...
tgk crepe cheese cake buat terliur ni NureeN.....

Zura@Iwan said...

sedapnya...nk rasa boleh..hehe

~MommyAida~ said...

Wah nnmpk mcm sedap dua jenis kek tu..tp nk try,mcm sukarla plk pasal xde mixer kt umah..huhuhu..

Nisah Mat Noh said...

rajinnye nureen, nisah dah lama x buat pavlova ni :)

eB said...

alamak tunjuk kt org dlm pntg x aci tau. sdpnyer nmpk. hu3

eima said...

tak brani nk baking ..mende cam tu ....

LYAfrina said...

wow..nureen y buat???
jrg nureen tunjuk skill..rupanya bkt tpndam..siyes..mmg cantik + sedap.... klo skali tgk..

** lya pon tringin nk jupe nureen.. insyallah..ade rezeki nnti

Kesuma Angsana said...

wah menjadi jugak tu!

Myra Jay said...

Bila la nak p rumah Nureen, boleh makan kek dan pavlove Nureen, nampak sangat sedap :D

Labels

1st avenue (1) abah (1) ahlam (2) aidilAdha (2) air nyoq (2) amal (4) anmum (1) anniversary (8) aquarium (2) asyura (2) Ayam Penyet (1) bandung (1) banjir kilat (1) baskin robin (1) BBQ (1) bertunang (1) besday (35) bff (1) bff ellesya (2) bilik idaman (1) biskut raya (2) bkt bendera (2) blogger (14) buah2 tempatan (1) cake (3) calendar family (1) cameron highland (10) cga (65) char koay teaw (1) chef daddy (4) chicken rice shop (3) coffee bean (4) cokodok pisang (1) copthorne orchid (1) cycling (1) daddy (13) daddy & mummy (1) Dave Deli (4) dinner (3) doa (2) eb (2) election (1) ellesya (149) ellesya & syasya (1) ellesya adrian daniel (2) ellesya daddy (6) ellesya dan emir (58) ellesya dan mummy (2) ellesya dan zara (1) ellesya emir adrian daniel (2) ellesya emir adrian daniel zara (1) ellesya emir adrian daniel zara haziq (1) ellesya emir daddy (9) ellesya emir daddy eshal (1) ellesya emir eshal (8) ellesya emir mummy (2) ellesya emir zara (2) emir (37) emir amal (3) emir amal zara daniel (1) emir dan daddy (4) end of year (1) eshal (2) family (18) family day (4) ferry (3) fever (1) FLAMINGO BEACH (4) fraser hill (1) friendz (3) fullhouse (3) funfair (1) GA (2) game (1) good news (1) Gurney Plaza (2) haagen dazs (6) hadiah (4) haiwan peliharaan (1) haji (6) haziq (1) header (2) hello kitty (1) hiking (1) HOPE CHILDREN (5) hotspring (5) icc (3) ikan bakar (2) info (2) Ipoh (9) j-co & coffee (3) jamboree (1) Jordan (1) junior (4) kampung (26) kashmir (2) kenny rogers (5) kereta (3) khazanah (1) kidland (1) komtar (1) konvokesyen (1) Langkawi (5) make up (1) manhattan fish market (6) maskot (1) maulidur rasul (1) MC (1) McD (4) member (6) menang CGA (3) merdeka (1) mesin basuh (1) MINDEN HEIGHT (1) mutiara kata (4) my besday (2) nasi arab (1) nasi himpit (1) netball (2) new year (3) nur cemerlang (3) nureen (1) Nuzul Al-Quran (2) old town (1) opis (2) padang kota (5) pantai (3) PC fair (1) pen mutiara (1) persekolahan ellesya (1) pisang grg cheese (1) pizza hut (3) pmc (2) potluck (2) promote (1) Pulau Aman (1) queensbay (27) rainbow paradise (6) ramadhan (11) random (10) raya (45) recipi (21) satin wrap band snood (1) secret recipi (2) serunding (1) shah alam (6) shera (1) shera daniel (1) shopping (6) shopping raya (3) siam express (4) snowwalk (1) souvenir (1) spegthhi (1) straits Quay (1) SUBWAY (3) sunnah (1) sunway carnival (1) supper (1) suprize (4) susu (2) swimming pool (1) TAG (6) tanjung asam (2) tasek (2) tasek takong (1) times square (3) TLF mag cover (1) TM (18) tok (1) toy museum (1) Tutti Fruiti (1) utk anak2 (1) warning (1) waterfall (4) wayang (3) wedding (26) western (1) ww (32) zara (5) zara amal daniel adrian (1) zoo negara (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My 1st contest!!

My 1st contest!!
31 January 2011

2nd GA " chopstik giveaway"

2nd GA " chopstik giveaway"
11 march 11

3rd "baby with uncle @ aunty giveaway"

Floater Giveaway

Floater Giveaway
30 April 2011

vacation may 2011 giveaway

vacation may 2011 giveaway
08 may 2011

hepi 4th anniversary

hepi 4th anniversary
end of may

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
end of june

2nd vacation 2011 giveaway

2nd vacation 2011 giveaway
diberitahu kelak

eyeliners raya giveaway

eyeliners raya giveaway
16 august 2011

KoreaN GiveawaY

KoreaN GiveawaY
18 dec 2011