recipi puding roti

ASSALAMUALAIKUM

wahhh dah rasa mcm chef la plak bila ada yg mintak recipi hehhee
walhal bkn recipi sndrik pon
nureen pon ambik dr blogger wahida

untuk  zura@nafiraa & hazell
yg request recipi
dan sahabat2 di alam maya yg lain
ni dia recipinya hehehe
coba tau


untuk puding

4-5 kpg roti
( tapi nureen letak byk, balance yg buat icecream grg)

BAHAN A
1 tin susu cair
4 sudu besar gula
sedikit esen vanilla
2 biji telur
2 sudu besar butter

hiasan
kismis / choc chip / choc rice

cara2nya :
1. roti dipotong kecil2 & tarok dlm tin pembakar
nak lagi sedap roti tue sapu ngan butter dlu
2.  blendkan semua bhn A
klau ikutkan recipi asal butter hanya utk disapu pada roti
tapi nureen tak sapu pon butter tue
sbb tue nureen blend skali butter tue hehehe
3. tuang campuran bhn A kedlm loyang td
taburkan kismis / choc chip @ rice
bakar @ kukus lebih kurang 1/2jam
nureen bakar jek sbb malas nk wat periuk kukus

sos kastad
2 sudu tepung kastad
400ml susu segar (dutch lady ke HL ke x kisah)
1 1/2 sudu gula perang
sedikit esen vanilla

cara2nya
1. campur semua bhn diatas sehingga sebati & tapis
2. masak ngan api yg perlahan & kacau sentiasa
sehingga pekat & betol2 masak

siap.. senang kan

************************************
ok...
nak promote cikit
adik nureen yg dok kat ampang nunnnn
ada wat jual cookies
mmg sodap abesss.... nureen dah rasa awal bln ari tue
mmg x lugi la kalo nak order



boleh ja singgah kejap blog dia
katanya nk jadi agent pon boleh
apa lagi sila O sila
syazie

;)

Comments

MRS. K said…
penah buat tapi kukus punya..
*azni* said…
azni penah buat tp tanpa sos kastad la..ni ada roti nk expired kt umh,boleh la buat esok..hehe..
manja209 said…
da amek rcP....wiken ni blh la try buat..hehehe
ct rahani said…
sedapnya nureen.. leh salin resepi nih.. mana tau mood rajin dtg leh je buatkan.. resepi pun nampak mudah.. :)
el said…
hahahaha amboi masterchef penang ni..kemain...:)
Myra Jay said…
Sebab gambar tu yg buat nampak leleh tau.. Sedapnya, ada lagi tak? Boleh terjah rumah Nureen ;)
Kakzakie said…
Ohh adik nureen jual cookies ye.. untunglah nureen just beli aje dari dia..
eB said…
mmg terer la tuh. cuber kat eB? tgn kayu. ha3
Anum said…
nampak sedap dan mudah
izz iizza said…
alahai sedapnya..nk buat malas amat...hehe...
Nens Collection said…
boleh kukus ek..sbb umah nens xde oven just microvawe..leh cuba ni..;)
Imah Dinor said…
imah xpenah buat lg nnt nak cuba la..
Qhaifa Nur said…
pernah makan itupun adik yang buat...suka sangat makan puding ni...

cookies raya sedap ni...memang inipun yang selalu dibeli..
wantie said…
terbaik!!!!

kalau nak buat. leh datang usha sini. while doing pun leh jeling jeling.

ma kasih noh
|| NaFiRaa || said…
waahhhh.. senang jek nak buat puding roti nih rupernye.. thanks Nureen.. nanti kalo dh try buat zura tunjuk2 k~

terima kasih sekali lagiii~ :)
lieyalatif said…
wow!! menggiurkan....lagi2 dilimpahi sos kastard tu....sedapnye la haiiiiiiiiiiiiiiii.....
KhaiRin : anies said…
slalu buat sos custard asik x menjadi je..nyampah
HazeL said…
Mcm senang...erm kalo letak sebiji telor boleh x? tak bau telor ke kalo letak 2 biji?
sedapnya..simple je recipe..nnt nak try buatla..tq nureen sharing the recipe ;)
syazie blog said…
esen vanilla tu akan hilangkan bau telur...so tak perlu nak risau sbb guna 2 biji telur tu...kan akak kan...:)
fieda said…
sos kastard tu nmpk best la..
nn lylyn said…
sedap2 ni kak =)

Popular posts from this blog

pertandingan masak bubur asyura 2011

C.O.F.F.E.E

Lebaran 2017