Tuesday, February 14, 2012

ayam tergolek by ellesya vs daddy ...

ASSALAMUALAIKUM

kukus, grill, panggang (2x)
PANGGANG!!!!!
(iklan pensonic)

ayam golek ke ayam tergolek???
heehehe ayam tergolek tue versi ellesya yerr...

sabtu lepas
lepas kami seharian di 1st avenue, komtar & perangin mall
petangnya masa lepak2 king kat umah
daddy dengan berbesar hati nak wat ayam golek
so jom kita tgk chef nasir di dapur kali ni
dari lewat petang smpi ke malam chef nasir didapur tau..


recepi rekaan chef nasir k
simpel jerr, bawang besar & putih, halia, serai d blend
tambah sos tiram, cili paste, madu, serbuk campuran-chicken seasoning, serbuk lada putih & hitam.. 

bahan yg nak diperap ngan ayam td dimasak terlebih dahulu yerr

siap d lumur seluruh anggota badan

masukkan ubi kentang yg d potong dadu

curah @ simbah lebihan kuah td yerr
hahhaha....

tersenyum lebar la chef nasir ni bila ayamnya dah siap cuma tunggu masa nk golek ja..
perap sekurang2nya 2 jam yerr..

chef ellesya dr awalnya nk tolong tp chef nasir lebih senang masak soang2..
chef ellesya hanya memandang la sambil bergaya ngan baju baru kami beli kat parkson prangin mall tadi..

x sabar nk tgk ayam tergoleknya sambil menari2... alamakkk tersexy la plak

dah tiba masanya utk menggolek
chef ellesya tak lepas peluang berposing sebelah chef nasir
sexy lagi chef ellesya ni

control ayu la plak chef ellesya ni...
kemain tinggi lagi chef nasir dok menjahit bontot ayam tue
tak mau isi2 yg disumbat td terkeluar masa menggolek @ memanggang..

cucuk dalam2 k..

jom kita panggang!!!!!

mula memanggang...

dan hasilnya setelah hampir 1jam 15minit dengan suhu 250'C utk 1/2 jam pertama dan 200'C untuk jam seterusnya...
dah masak chef nasir biarkan ia sejuk dlm oven selama 1/2jam 

baru dikeluarkan

taraaa.... 2 chef yg wajib berposing atas hasil masakannya..

hirisan pertama nak check samada dah betol2 masak ke?????
chef ellesya dah x sabar nak merasa..
 offcoz la request nak drumstick kan
jom layan aksi chef ellesya merasa...
hahhahaa


amboii... bersungguh2nya dia...

yeeahhh..... gigitan pertama 

chef ellesya angkat tangan tue sbb dia ngaku dia yg masak ayam golek tue.. hahaa

berselera betol ellesya mlm tue
suka nureen tgk dia makan

tgk la sampai licin 
dah abes 1 drumstick ni dia mintak lagi...

chef nasir terlupa nk off timer, jadi total chef nasir start panggang &  makan adalah 1 jam 57 minit.. ehhehhee

dan hari ni jgk adalah



moga panjang umur & dimurahkan rezqi.. AMIN

29 comments:

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah menarik la, sedapnya pandai husband u masak ek...talented betul

MrS. F!zA said...

berbakat nya chef nasir..dr awal sampai lah ayam tu masak..

hasilnya isi ayam tu nampak masak cntik dan sedap je kita tgk!

Aya Ariel said...

sedapnyeee...terliur laa pulak..

pandai husband masak..lepas ni dlm pantang tak risau dah la kan..hehe..

selera sungguh ellesya mkn drumstick..nak cket

Myra Jay said...

Pandai masak..
Pasni nak request en suami masak gaklah :) >>> TAPI kami kena beli oven dulu..hikhikhik :)

izan mama mia said...

Assalamualaikum..wah-wah..ayam golek....sedap sangat tu...

el said...

dalam ayam tu just letak ubi kentang sj ke? maveles tul tgk ayam panggang en. nasir..

cer kabo2 kat beliau..bila rsnye leh rs ayam panggang en. nasir tu..hehehe

mama tisya said...

yum2 tgk ayam grill itu

Anum said...

ermmmmmmmmm
sedapnya
terus anum jadi lapar

KhaiRin : anies said...

nk try la resepi tu..tp bkn stail golek2 hehehe

happy birthday...

p/s a good news 4 u @ my blog! ;-)

eima said...

wahhh terer betui ... aku pun tak pandai ayam gitu

wantie said...

wah.. wah wah.. aksi mencucuk ayam tu tak leh nak blah la..penuh semangat gitu nak kasi ister & anak anak makan. terbaikkkkkkkkk!!!!!!

LYAfrina said...

rajinnyer nasir turn padang...aummmmm... sedap sgt nmpak..esspecially time bpusing dlm oven tu

YaYaNsMuM said...

Sungguh kagum pada hubby2 yang rajin tolong wife... :)

Bui Junaidi said...

BERTUAHKAN DPT HUSBAND PANDAI MASAK..*__*

mamalieyna said...

wow nmpk best sangat.. ghajin betoi anak n daddynye bekerjasama.. ^_^

nanakimie said...

sedapnya....elesya nk sikit...hee:)

mak nana buat ayam golek time puasa je..:)

eB ezrin said...

wahhhhhhhhhhhhhh. wajib msk utk kami nih. hik3...
bestnyer.... suker3....
nk sgt raser :)

kasihredha said...

dahsyatttt...chef nasir dah kalah kan chef wan :)
sedappppppnya ayam golek :)

Zie said...

Wah melekat, terangkat.... memang da bommm... cute betul tengok ayam tu.. nanti leh cuba ni...

Myra Jay said...

Alamak!! sori Nureen, bukan taknak roger, teringat gak kat Nureen, tp jadual padat dengan exam & kelas.
Sowi sesangat ye...

Imah Dinor said...

wah sgt2 teruja pandai toi chef nasir masak ye.....btuah le nureen...nmpk bselara sgt...

|| NaFiRaa || said...

wahhhh... bestnye.. hubby pandai masak! bulih merasa air tangan suami yer~ untung2~

kalo zura.. hubby masak megi jek.. tapi sedap dia masak..kikiki

KhaiRin : anies said...

nureen nnt check emel ya

Salina@IbuAqil said...

Amboi2!!! Terliur ayaq liuq awok ni..
Nak sikitttttttttttttt!! ;)
Happy birthday 2 kakak nureen..
Moga diberkati dunia & akhirat..
Amin!!!!!!!
Sama date ngan si Aqil Naim.. ;)

Mama Ema said...

terliurnya...bestlah bila hubby masakkan yg special...

Selamat hari Lahir untuk Sis yer

sue zainun said...

alaaa nie yg buat kita lapar nih..:p

fieda said...

amboi..rajinnya chef tu...dah la hasilnya superb..buat org meleleh ni...

IntaNBerliaN said...

terernya hubby nureen ni..!!!

wan nurul hezrina said...

nak resipii..hehe mcm dah adatuh gaya chef

Labels

1st avenue (1) abah (1) ahlam (2) aidilAdha (2) air nyoq (2) amal (4) anmum (1) anniversary (8) aquarium (2) asyura (2) Ayam Penyet (1) bandung (1) banjir kilat (1) baskin robin (1) BBQ (1) bertunang (1) besday (35) bff (1) bff ellesya (2) bilik idaman (1) biskut raya (2) bkt bendera (2) blogger (14) buah2 tempatan (1) cake (3) calendar family (1) cameron highland (10) cga (65) char koay teaw (1) chef daddy (4) chicken rice shop (3) coffee bean (4) cokodok pisang (1) copthorne orchid (1) cycling (1) daddy (13) daddy & mummy (1) Dave Deli (4) dinner (3) doa (2) eb (2) election (1) ellesya (149) ellesya & syasya (1) ellesya adrian daniel (2) ellesya daddy (6) ellesya dan emir (58) ellesya dan mummy (2) ellesya dan zara (1) ellesya emir adrian daniel (2) ellesya emir adrian daniel zara (1) ellesya emir adrian daniel zara haziq (1) ellesya emir daddy (9) ellesya emir daddy eshal (1) ellesya emir eshal (8) ellesya emir mummy (2) ellesya emir zara (2) emir (37) emir amal (3) emir amal zara daniel (1) emir dan daddy (4) end of year (1) eshal (2) family (18) family day (4) ferry (3) fever (1) FLAMINGO BEACH (4) fraser hill (1) friendz (3) fullhouse (3) funfair (1) GA (2) game (1) good news (1) Gurney Plaza (2) haagen dazs (6) hadiah (4) haiwan peliharaan (1) haji (6) haziq (1) header (2) hello kitty (1) hiking (1) HOPE CHILDREN (5) hotspring (5) icc (3) ikan bakar (2) info (2) Ipoh (9) j-co & coffee (3) jamboree (1) Jordan (1) junior (4) kampung (26) kashmir (2) kenny rogers (5) kereta (3) khazanah (1) kidland (1) komtar (1) konvokesyen (1) Langkawi (5) make up (1) manhattan fish market (6) maskot (1) maulidur rasul (1) MC (1) McD (4) member (6) menang CGA (3) merdeka (1) mesin basuh (1) MINDEN HEIGHT (1) mutiara kata (4) my besday (2) nasi arab (1) nasi himpit (1) netball (2) new year (3) nur cemerlang (3) nureen (1) Nuzul Al-Quran (2) old town (1) opis (2) padang kota (5) pantai (3) PC fair (1) pen mutiara (1) persekolahan ellesya (1) pisang grg cheese (1) pizza hut (3) pmc (2) potluck (2) promote (1) Pulau Aman (1) queensbay (27) rainbow paradise (6) ramadhan (11) random (10) raya (45) recipi (21) satin wrap band snood (1) secret recipi (2) serunding (1) shah alam (6) shera (1) shera daniel (1) shopping (6) shopping raya (3) siam express (4) snowwalk (1) souvenir (1) spegthhi (1) straits Quay (1) SUBWAY (3) sunnah (1) sunway carnival (1) supper (1) suprize (4) susu (2) swimming pool (1) TAG (6) tanjung asam (2) tasek (2) tasek takong (1) times square (3) TLF mag cover (1) TM (18) tok (1) toy museum (1) Tutti Fruiti (1) utk anak2 (1) warning (1) waterfall (4) wayang (3) wedding (26) western (1) ww (32) zara (5) zara amal daniel adrian (1) zoo negara (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My 1st contest!!

My 1st contest!!
31 January 2011

2nd GA " chopstik giveaway"

2nd GA " chopstik giveaway"
11 march 11

3rd "baby with uncle @ aunty giveaway"

Floater Giveaway

Floater Giveaway
30 April 2011

vacation may 2011 giveaway

vacation may 2011 giveaway
08 may 2011

hepi 4th anniversary

hepi 4th anniversary
end of may

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
end of june

2nd vacation 2011 giveaway

2nd vacation 2011 giveaway
diberitahu kelak

eyeliners raya giveaway

eyeliners raya giveaway
16 august 2011

KoreaN GiveawaY

KoreaN GiveawaY
18 dec 2011