Monday, September 2, 2013

close up | cupcake besday ellesya

assalamualaikum

ada yg mintak recipi
ada yg mintak close up
mmg nureen dh draft pon n3 utk recipi close up ni
saje nk bior hampa semua tertunggu2 hehhee

jom2 kita close up
hasil tangan nureen buat anak tersayang
ni 1st time tau nureen buat sndrik
 gambo mermaid yg kat atas tue
nureen mintak anak bb sitter tolong tempah
kat kedai yg jual bahan2 kek
tempah 20kpg
hasilnyerrr
mmg memuaskan hati...
berbunga2 bila dpt pujian dr anak & suami

mlm 1st buat cupcake dlu
esknya masa lunch hour nureen blk umah
baru wat buttercream atas tue

agak rushing tp relaxxx... hehhe
nureen siap beli kotak tau
sbb plan asal nk blk kg
celebrate kat kg
 tp memandangkan emir anak teruna kami demam mlm tu
so kami x jd balik kg

comel dlm kotak kan
bllk jerr ellesya dr tadika
terus nak mkn
besday girl mkn b4 celebrate haha
sedap katanya...
dia suka sgt2.... tambah2 gambo mermaid yg dia request
emir pon mkn
nyum nyum......
jom kita usha recipi kat bawah ni

bahan cupcake :

170g mentega (3/4 cawan)
1 1/4cwn gula castor
3 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking soda + 1 sk serbuk penaik
1/2 sudu kecil garam
85g serbuk koko ( nureen tarok 2 sudu kecil jerr)
1 1/2 cawan susu (fresh milk) + 2 sb cuka
2 sudu kecil vanilla


  • Pukul mentega sehingga lembut. 
  • Masukkan gula dan pukul sehingga ringan dan gebu.
  • mskkan telur, satu demi satu.  Masukkan tepung, baking soda, serbuk penaik & garam 
  • kemudian masukkan 1/3 drpd bahan-bahan kering untuk mentega / gula dan pukul hingga sebati.
  • masuk plak 1/3 susu dan memukul hingga sebati. 
  • teruskan silih ganti antara kering dan basah dan menyelesaikannya dengan yang kering.
  •  Campurkan vanila. Sendukkan adunan ke dalam cawan cupcake 1/2 atau 60% penuh.
  •  Bakar pada suhu 170C selama 25-30 minit 


Bahan untuk buttecream :

250 gram mentega (1 pek buttercup)
150 gram shortening (lemak sayuran)
250 gram gula icing (di ayak ) – better kurangkan sbb manis sgt nureen bubuh 250gm ni
2 sudu besar susu segar *optional*
pewarna sesedap rasa 

•  Untuk butter icing pulak, pukul mentega, gula icing & shortening sampai kembang dan putih.
•  Kalau nampak adunan tu tak berapa nak lembut, masukkan susu segar. Kalau buat time cuaca panas, takyah masuk susu sebab adunan tu akan lembut sendirian berhad.
•  Bahagikan adunan ikut bilangan warna yang korang nak, titiskan pewarna & kacau.
•  Pastikan cupcake betul2 sejuk before letak butter icing. Boleh deco pakai segala jenis hiasan yang disukai.

******************************************************************

mlm berikutnya kami buat kek lagi
nak bwk blk kg la kunun2nya
tp ellesya tak sabar
so mlm tu jugak tiup lilin 
ekoq tu bkn nureen yg buat yerr, kak ipar yg buat
lain2 bhgn nureen yg buat
sbb emir dok kacau, so x leh nk wat hehe
 kali ni icing dia nureen x wat yg buttercream dah
nureen juz pakai whipping cream non dairy
bleh dpt d kedai2 kek jerr kat pasaraya x der k
mix smpi kembang
pastu warnakan jerr
lagi sedap dr buttercream rasanya.. nyum2
 dekoration cake tue atas arahan ellesya tau
dia yg mintak wat mcm tu
ikut arahan besday girl la kan
wahhh.. smpi 3 bijik kek yerr
meriah tau.. :)
__________________________________________________
jom singgah


8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya bday kek dia

eima said...

hebat .. tak sangka hang terer baking la wei .... kagum2

Qhaifa Nur said...

puas hati ellesya dapat makan banyak kek NureeN...

Imah Dinor said...

betuah elly mummynya rajin buat kek..mst sedapkn....

el said...

mmg cantek cc mermaid tu
ooo skun aku baru tahu
org2 yg jual kek tu sure tempah gambar2 cam mermaid tu ke upin ke..ultraman tu kt kedai kek..hehe

Zura@Iwan said...

syok elly kek hasil tgn mummy dia..
nyummy ! bila ntah dpt rasa ni? hehe

Sayangku Zie said...

wah meriah... 3 jenis kek... emm yum yumm

kayyana said...

akak memang amek upah buat kek ke? cantik cantik kek yg akak buat untuk ellesya...

Labels

1st avenue (1) abah (1) ahlam (2) aidilAdha (2) air nyoq (2) amal (4) anmum (1) anniversary (8) aquarium (2) asyura (2) Ayam Penyet (1) bandung (1) banjir kilat (1) baskin robin (1) BBQ (1) bertunang (1) besday (35) bff (1) bff ellesya (2) bilik idaman (1) biskut raya (2) bkt bendera (2) blogger (14) buah2 tempatan (1) cake (3) calendar family (1) cameron highland (10) cga (65) char koay teaw (1) chef daddy (4) chicken rice shop (3) coffee bean (4) cokodok pisang (1) copthorne orchid (1) cycling (1) daddy (13) daddy & mummy (1) Dave Deli (4) dinner (3) doa (2) eb (2) election (1) ellesya (149) ellesya & syasya (1) ellesya adrian daniel (2) ellesya daddy (6) ellesya dan emir (58) ellesya dan mummy (2) ellesya dan zara (1) ellesya emir adrian daniel (2) ellesya emir adrian daniel zara (1) ellesya emir adrian daniel zara haziq (1) ellesya emir daddy (9) ellesya emir daddy eshal (1) ellesya emir eshal (8) ellesya emir mummy (2) ellesya emir zara (2) emir (37) emir amal (3) emir amal zara daniel (1) emir dan daddy (4) end of year (1) eshal (2) family (18) family day (4) ferry (3) fever (1) FLAMINGO BEACH (4) fraser hill (1) friendz (3) fullhouse (3) funfair (1) GA (2) game (1) good news (1) Gurney Plaza (2) haagen dazs (6) hadiah (4) haiwan peliharaan (1) haji (6) haziq (1) header (2) hello kitty (1) hiking (1) HOPE CHILDREN (5) hotspring (5) icc (3) ikan bakar (2) info (2) Ipoh (9) j-co & coffee (3) jamboree (1) Jordan (1) junior (4) kampung (26) kashmir (2) kenny rogers (5) kereta (3) khazanah (1) kidland (1) komtar (1) konvokesyen (1) Langkawi (5) make up (1) manhattan fish market (6) maskot (1) maulidur rasul (1) MC (1) McD (4) member (6) menang CGA (3) merdeka (1) mesin basuh (1) MINDEN HEIGHT (1) mutiara kata (4) my besday (2) nasi arab (1) nasi himpit (1) netball (2) new year (3) nur cemerlang (3) nureen (1) Nuzul Al-Quran (2) old town (1) opis (2) padang kota (5) pantai (3) PC fair (1) pen mutiara (1) persekolahan ellesya (1) pisang grg cheese (1) pizza hut (3) pmc (2) potluck (2) promote (1) Pulau Aman (1) queensbay (27) rainbow paradise (6) ramadhan (11) random (10) raya (45) recipi (21) satin wrap band snood (1) secret recipi (2) serunding (1) shah alam (6) shera (1) shera daniel (1) shopping (6) shopping raya (3) siam express (4) snowwalk (1) souvenir (1) spegthhi (1) straits Quay (1) SUBWAY (3) sunnah (1) sunway carnival (1) supper (1) suprize (4) susu (2) swimming pool (1) TAG (6) tanjung asam (2) tasek (2) tasek takong (1) times square (3) TLF mag cover (1) TM (18) tok (1) toy museum (1) Tutti Fruiti (1) utk anak2 (1) warning (1) waterfall (4) wayang (3) wedding (26) western (1) ww (32) zara (5) zara amal daniel adrian (1) zoo negara (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My 1st contest!!

My 1st contest!!
31 January 2011

2nd GA " chopstik giveaway"

2nd GA " chopstik giveaway"
11 march 11

3rd "baby with uncle @ aunty giveaway"

Floater Giveaway

Floater Giveaway
30 April 2011

vacation may 2011 giveaway

vacation may 2011 giveaway
08 may 2011

hepi 4th anniversary

hepi 4th anniversary
end of may

contest : hepi besday daddy!!!

contest : hepi besday daddy!!!
end of june

2nd vacation 2011 giveaway

2nd vacation 2011 giveaway
diberitahu kelak

eyeliners raya giveaway

eyeliners raya giveaway
16 august 2011

KoreaN GiveawaY

KoreaN GiveawaY
18 dec 2011